Изложба с документи за Дико Илиев и провежданите в негова чест празници на духовите оркестри откриха в Монтана

Изложба със снимки, грамофонни плочи, музикални дискове, плакати и други документи за провежданите от 1988 година насам в Монтана празници на духовите оркестри, посветени на живелия в града композитор и автор на Дунавското хоро Дико Илиев, беше открита в залата на Регионалния исторически музей в Монтана.
На изложбата могат да се видят плакати на отделните фестивали на духовите оркестри, грамофонни плочи и музикални дискове с  видеоклипове на изпълненията на оркестрите, снимки и плакети с лика на Дико Илиев, публикации за него във вестници и списания и вестници, снимки от отделните фестивали и т.н.
Изложбата е съпътстваща проява на провеждания в момента Oсемнадесети международен фестивал на духовите оркестри „Дико Илиев 2024“.
Дико Илиев (1898-1984 година) е живял в Михайловград, сега Монтана, в последните 10 години от живота си. Неговата съдба е свързана със Северозападна България, където живее в различни селища и създава десетки духови оркестри в много от тях, като пише и музика за всеки отделен оркестър. Дико Илиев е написал най-популярното в България хоро – Дунавското. Той е автор на други популярни хора, ръченици, маршове и музикални китки. В негова чест в Монтана и Оряхово се провеждат фестивали на духовите оркестри, а много съвременни композитори са повлияни от неговото творчество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари