Изложба с творби на Петър Дочев бе открита в зала „Райко Алексиев“ на Съюза на българските художници

Изложба по повод 90-годишнината на Петър Дочев (1934 – 2005) бе представена тази вечер в зала „Райко Алексиев“ на Съюза на българските художници (СБХ). 
Идеята за експозицията се зародила лятото на миналата година, когато председателят на СБХ Любен Генов и художниците Станислав Памукчиев и Долорес Дилова пътували за Варна.
По пътя за Варна зад един завой има малка отбивка надясно. Тя води до едно вълшебно място, където Петър Дочев създава своите шедьоври, разказа Генов. По време на това пътуване споделят спомени с и за Петър Дочев и така решават да направят изложбата.
В края на май ще бъде представен и албум по повод 90-годишнината на Петър Дочев. Фотографиите са на Владимир Алексеев, Ани Петрова е предоставила фотопортрети, дадени са кадри и от семейството, отбеляза Генов.
Петър Дочев ни завеща резултата на своето духовно виждане. Петър Дочев ни дари с време, дари ни с вечност, каза Станислав Памукчиев. Тази изложба ни дарява с безсмъртие, допълни той.
„Петър Дочев като че ли наистина успя да спре времето. Днес светът стана още по-объркан. Той не иска и не може да разпознае, за разчете посоките на нравствените послания – всеобхватна криза, войните, взаимоотношенията, нетолерантността, алчността, жертвите, тревожността взеха застрашителни размери“, каза Десислава, дъщеря на Петър Дочев. По думите й тази изложба е особено актуална и в съзвучие с днешния ден. „Тя показва катарзиса, който всеки един от нас би трябвало да претърпи в търсене на изгубения верен път“, каза още дъщерята на художника.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари