Изложба „Самотен и встрани“ се открива по повод 90-ата годишнина от рождението на Янаки Манасиев

Рекламирай в beZpartien.bg

Изложба „Самотен и встрани“ представя Софийската градска художествена галерия (СГХГ) по повод 90-ата годишнина от рождението на художника Янаки Манасиев (1932-1978 г.). Откриването е на 21 ноември, съобщават домакините.
По думите им Янаки Манасиев е сред ярките имена на българското изкуство от втората половина на XX век, но остава недостатъчно познат на публиката и особено на по-младото поколение. 
Изложбата предлага пълен обзор на творчеството на художника. „Стремежът е да станат видими всички теми и сюжети, които художникът разработва, както и да се усети разнообразието на изразни средства, с които си служи. Сред своите съвременници Янаки Манасиев е имал авторитета на смел експериментатор и новатор, който вкарва нови сюжети и изразни средства в изкуството на 60-те и 70-те години на XX век, време, което се стреми да се отърси от догмата на соцреализма“, разказват от галерията.
Жанровете, в които работи основно, са портрет и фигурална композиция и по-малко пейзажи. Наравно с живописта той твори активно и в графиката и създава много силни графични цикли, посочват от СГХГ. Допълват, че главната роля в творбите на Манасиев заема жената с нейните сложни чувства и настроения, нежна външност и лирично изражение.
В експозицията са включени над 70 живописни творби, 20 графики и част от рисунките на художника, разкриващи процеса на работа.
В изложбата са представени произведения от Софийска градска художествена галерия, градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна, градската художествена галерия в Пловдив, Националната художествена галерия, художествена галерия „Борис Денев“ във Велико Търново, художествена галерия „Димитър Добрович“ в Сливен, художествена галерия „Елена Карамихайлова“ в Шумен, художествена галерия „Жорж Папазов“ в Ямбол, художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен, художествена галерия „Проф. Илия Петров“ в Разград, художествена галерия „Никола Маринов“ в Търговище, къща-музей „Янаки Манасиев“ и др.
Експозицията е съпътствана от двуезичен каталог, представящ творчеството на художника. 
/ ГН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *