Изложба във варненската библиотека разказва за значението на чешмите за хората и биоразнообразието

Изложба, посветена на чешмите и тяхното значение за хората и биоразнообразието, бе открита в Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. Тя е създадена съвместно с Българска фондация „Биоразнообразие“, нарича се „Да ти върви по вода“ и може да се види до 15 юли.
Експозицията представя фотоси и филм, направени по време на теренно проучване във Варненска област на чешмите и малките влажни зони край тях, които по думите на организаторите имат голямо значение както за биоразнообразието, така и за опазването на културно-историческото ни наследство. Много чешми и кладенци са изграждани от хора или цели родове като дарение (хаир), за душевно спасение, избавление от беда или болест, като изкупление за извършен грях или пък при даден обет, припомня се в текстовете към изложбата и се посочва, че такъв пример е Въльовата чешма близо до скалния манастир „Св. Благовещение“ в землището на варненското село Аврен.
На откриването Ива Георгиева от фондацията сподели, че при проучванията са се натъкнали както на изоставени и пресъхнали чешми в лошо състояние, така и на много добре поддържани от местните хора. Повече от 80 процента от влажните зони на Земята са изчезнали през последните три века и данните сочат, че това става три пъти по-бързо от намаляването на горите. Най-често причините са замърсяване, пресушаване или промяна на селското стопанство и естественото състояние на водоема. Част от работата на организацията е да документира тези водоизточници и да ги съхранява. В текстовете се посочва още, че източниците на питейна вода – извори, кладенци, реки, езера, винаги са били от висока важност за хората и за това може да се съди по народните песни, приказки, поговорки, обичаи, записани и запазени за поколенията от етнографи като проф. Христо Вакарелски, Димитър Маринов, Иваничка Георгиева, а и от съвременни изследователи като Светла Богданова и Иван Мичев.
Варненската библиотека участва в изложбата с няколко витрини, в които има книги и документи, свързани с водата, каза на откриването главният библиотекар Кристиана Димчева. Сред тях има много снимков материал с чешми от Варнеска област, документи за водоснабдяването на града, правилници за ползване на общинска вода и обществени водоизточници. Отделено е специално внимание на обичая за измолване на дъжд „Пеперуда“, както и на песните, които се изпълняват на този обред. Ива Георгиева получи от екипа на библиотеката копие от брой на Варненския общински вестник, съдържащ опис на източниците на чешмяна вода в града от 1890 г. Всяка чешма има история, тя е част от културно-историческото ни наследство и тази изложба разказва за богатството, което ни дава водата и ние понякога не забелязваме, добави Димчева.  
Посетителите ще научат от изложбата защо такива места са от изключителна важност за достъпа до питейна вода на хора, добитък и диви животни от най-древни времена, събирателна точка за видове от различни местообитания и ключов фактор за поддържане на живота и видовото разнообразие. Това важи с пълна сила и за обществените чешми, особено тези извън населените места, където водата не се отвежда в канализация, а свободно се разлива и образува малки или по-големи влажни зони.
Във фотосите и видеото е обърнато голямо внимание на флората и фауната, която вирее край такива чешми и влажни зони и казва много за почвата и историята на мястото. Документирани са водни кончета, пчели, пеперуди, жаби, птици, както и растения като пурпурна детелина, водно пипериче, салеп, лен, блатия, дървесни видове като черница, круша, джанка.  
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари