Изложба „Великден“ представя най-новите творби на художника Велин Динев

Изложба „Великден“ представя най-новите творби на художника Велин Динев от 8 май до 1 юни, съобщават от галерия „Сердика”, домакин на събитието.
Включени са работи от различни серии – „Сезони“, „Годишни времена по Вивалди“, с характерни за автора мотиви от природата, композиции свързани с фолклорното ни наследство, черги и тъкани.
Картините му, по един уникален и неповторим начин преобразяват света около нас. Неуморен и изключително продуктивен, той е от авторите, които със своя оригинален пластичен език, интерпретира и пресъздава богатството от теми и мотиви, с един индивидуален и запомнящ се похват“, коментира изкуствоведът Диана Драганова – Щир.
По думите й жизнерадостните платна на Велин Динев завладяват и насищат пространството на галерията с много цвят и светлина: „Колоритът в картините му е ярък и наситен, формите са пресъздадени ясно и обобщено, на места звучат чисто монументално и знаково. Творбите на художникът впечатляват с пространствена ритмичност и свободно изведени композиционни планове, в които доминират синтетични и изчистени от детайли форми. И същевременно по един категоричен начин той извежда багрени вертикали и хоризонтали, които маркират и изграждат структурата на творбата, като следват зададената артистична линия и индивидуален пластичен език“.
През своя дълъг творчески път Велин Динев е участвал в редица общи изложби, има множество самостоятелни изяви в България и чужбина. Признание за неговото изкуство е голямата награда „Сирак Скитник“, която получава през 2018 г., и първа награда за живопис през 2023 г., на Националната изложба за изобразително изкуство в гр. Сливен, градът, в който художника живее и твори.
Велин Динев е роден през 1938 г. в гр. Нова Загора. Завършва Националната художествена академия, специалност „Текстил“ през 1970 г. при проф. Марин Върбанов. Работил е като уредник в художествената галерия „Димитър Добрович”, Сливен.
Бил е преподавател в Национална художествена гимназия „Димитър Добрович”, Сливен. През годините прави 11  самостоятелни изложби и участва в множество общи изложби в Букурещ, Берлин, Будапеща, Париж и Лондон. Живее и твори в Сливен, но негови картини са притежание на колекционери от Германия, САЩ, Франция, Англия, Австрия, Китай и Русия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари