Изложбата „Арт книга“ представя творбите на 26 автори от 13 държави в галерия „Сердика“

Изложбата „Арт книга“ ще бъде представена от 4 до 27 юни в галерия „Сердика“. Събитието е част от тазгодишното издание „София хартиен арт фест“ (СХАФ) с мотото „Без граници“, съобщават организаторите от Фондация „Аматерас“ и галерия „Сердика“.
По думите на екипа, „Арт книга“ се превръща в любим раздел на артисти, които търсят сакралното звучене на книгата и нейния тайнствен свят. Сред авторите има представители на Австралия, Европа, Азия, Латинска и Северна Америка. Селекцията от избраните 26 автори от 13 държави ще представи различни течения в това изкуство. Утвърдените сред тях в този раздел са имена като Летисия Бургос – Аржентина, Вилхелм Шрам – Австрия, Жанин Де Раймекер – Белгия, Петър Лазаров, Веска Абад, Даниела Зекина – България, Алберто Фараро – Италия, Кенджи Сато – Япония, Пат Хъдсън – САЩ. Някои от авторите се впускат в трансформацията на стари книги в оригинални обекти. Други създават неповторими издания от елегантни хартии с фин печат и дизайн, вдъхновен от далекоизточните традиции на Япония, Китай и Корея. Трети създават произведения с алегорични послания към зрителя за наболели социални процеси, отбелязват от екипа.
Организаторите припомнят, че арт книгата заема позицията на рядък и бутиков формат в хартиеното изкуство, свързан с колекционерски издания, които често надскачат представата за книга и навлизат в територията на обекти с елементи от книгата, в които присъства типография, калиграфия или употребата на материал от стари печатни публикации. 
„В предишните си издания този формат е показван в Национален исторически музей през 2013 г. и в централната сграда на Регионален исторически музей – София през 2015 и 2022 г. Не е пресилено да се каже, че всяко представяне силно интригува зрителите с необичайните творчески хрумвания, като селекцията в настоящата експозиция остава вярна на тази тенденция. Огромното разнообразие от творчески решения разкрива необятните възможности на това изкуство“, отбелязват те.
/ВСР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари