Изложбата „Модернистите на XX век“ с творби на Пикасо, Дали, Шагал и Миро ще гостува в Бургас

Изложбата „Модернистите на XX век“ на галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5 ще гостува в Културен център „Морско казино“. Тя ще бъде открита на 31 юли и ще може да бъде разгледана до 31 август, съобщават от Община Бургас.  Експозицията представя творби от частната колекция на галерията, която включва 70 произведения. Част от произведенията, които ще бъдат показани, са от постоянните колекции на световни музеи и галерии, а други идват от ателие „Мурло“ в Ню Йорк, работило с някои от прочутите творци на миналия век и един от най-големите издатели на оригинално графично изкуство. Сред творците, представени в изложбата са имена като Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Марк Шагал и Хуан Миро. Редом с тях ще бъдат представени и постери от реализирани вече изложби в САЩ и други страни, допълват организаторите. 
Името на Пикасо посетителите ще могат да видят под някои от литографиите от серията му „Балетните танцьори“, която е с ограничен тираж. Те са ръчно подписани от Пабло Пикасо с молив. Ще бъдат изложени и експонати от серията Carnet de la Californie – портфолио, включващо 25 литографии на Пикасо, отпечатани от парижкото студио „Мурло“. Важен акцент ще е и селекция офорти с ръчен подпис от Пикасо от периода „Волард“, които рядко се показват пред публика и идват директно от семейството на художника. 
Изложбата „Модернистите на XX век“ ще представи и няколко гравюри на дърво от серията на Салвадор Дали „Божествена комедия“, вдъхновена от едноименното литературно произведение на италианския писател Данте Алигиери. Гравюрите са творческо продължение на серията от 100 акварела за рая, ада и чистилището, създадена от Дали през 1960 г. Посетителите ще видят и негови творби от серията „Библия Сакра“, включваща текста на Библията със 105 цветни литографии, създадени между 1963 и 1964 г. и издадени от италианското студио „Ридзоли едишънс“ – Милано. Друга включена серия е La Amour de Cassandra („Любовите на Касандра“), отпечатани през 1968 г. в специално книжно издание. 
Творбите на Хуан Миро, които посетителите в Бургас ще видят, са селекция от неговите цветни литографии от серията Melоdie Acide, създадена през 1980 г. и ръчно подписана с молив от каталунския художник.
Марк Шагал ще бъде представен също с цветни литографии. Те са правени по Библията и всяка илюстрира сцена от старозаветен текст, както и непоказвани до момента в България творби от серията „Басните на Лафонтен“, отбелязват организаторите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари