Изложбата на художниците от район „Изгрев“ тази година е под мотото „Вдъхновение по изгрев“

„Вдъхновение по изгрев“ е мотото, което обединява художниците от трите кварталите „Дианабад“, „Изгрев“ и „Изток“ в XXIX изложба на художниците от район „Изгрев“. То ще се проведе от 8 до 23 май в търговски център „Интерпред“. За втора поредна година ще гостуват и творци от сферата на дигиталното изкуство, съобщават организаторите
Тази година в изложбата на „Изгрев“ ще участват 38 художници. Събитието отново се организира от администрацията на район „Изгрев“ и е под патронажа на д-р Делян Георгиев, със съдействието на Столична община и с подкрепата на Съюза на българските художници. За пореден път една от творбите ще бъде удостоена със Специалната награда на кмета на район „Изгрев“, отбелязват от екипа.
„Горд съм, че в район „Изгрев“ пазим традициите и отново в навечерието на 24 май ще станем център на културата – Софийският Монмартър. Благодаря на нашите талантливи художници – нашите съвременни будители, че отново ни правят съпричастни към своето настроение, фантазия и устрем. Зареждат ни с огромна доза естетика, възпитават вкус и създават мотивация да бъдем по-добри“, казва кметът на район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев.
Изложбата на художниците от район „Изгрев“ се провежда ежегодно като началото е поставено през 1996 г. Целта й е да популяризира и насърчава творците от района, но с времето се превърна в културно събитие не само за местната артистична гилдия, но си запази постоянно място и в Календара на културните събития на столицата. В район „Изгрев“ следа са оставили български художници и скулптури с европейска и световна слава, а ние помним и съхраняваме техния творчески дух. Тук са избрали да построят своите ателиета едни от най-великите таланти на България-Илия Петров, Ненко Балкански, Константин Щъркелов, Дечко Узунов, Никола Мирчев, Александър Стаменов, Стоян Венев, проф. Михаил Карапаунов, Кеазим Исинов.
/ВСР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари