Изложбата „Скок“, представяща колекцията с картини на „Дарик“, беше открита в Софийския арсенал – Музей за съвременно изкуство

Рекламирай в beZpartien.bg

Двадесет и петима млади, но вече утвърдени автори, чиито произведения са отражение на съвремието, са част от изложбата „Скок“. Творбите са от колекцията на „Дарик“ радио, а експозицията беше открита тази вечер в Софийския арсенал – Музей за съвременно изкуство (САМСИ).
Изложбата е свързана с проекта „Дарик академия“ и „Дарик“ радио е един от най-активните, корпоративни колекционери в страната, който последователно, дълго и нееднократно се занимава с това, и има такива възможности за работа с художниците. Това е представяне на част от колекцията, каза при откриването на изложбата Ярослава Бубнова – директор на Националната художествена галерия. Тя отбеляза, че селекцията за тази изложба е направена от д-р Надежда Джакова.
Без частни, а особено без големи и публични корпоративни колекции няма нормално съществуване на изкуството, особено на съвременното изкуство, каза още Бубнова.
Изложбата беше представена от Ярослава Бубнова – директор на Националната художествена галерия, Надежда Джакова – директор на САМСИ, и Доротея Михова, организатор от „Дарик“ радио.
Създадени извън предначертана рамка и изисквания на деня и пазара, живописните, графичните произведения и рисунките притежават цялата лекота и непосредственост при срещата между творци, организатори на пленера и публиката им. Летящи риби, гларуси, пясъчни тела, пластмасови следи са малка част от образите в социалната, поетична или сюрреалистична реалност, пресъздадена в експозиция.
Селекцията, направена от д-р Надежда Джакова, включва: Албена Петкова, Борис Праматаров, Васил Колев, Велико Маринчевски, Велислава Гечева, Гергана Минкова, Гергана Николова, Горан Тричковски, Деян Янев, Димитър Генчев, Елена Калудова, Зоран Мише, Иван Матеев, Ирма Водева, Калина Мавродиева, Калия Калъчева, Калоян Илиев-Кокимото, Лора Пармакова, Малгожата Дмитрук, Марк Поспих, Нора Ампова, Петя Денева, Радоил Серафимов, Светлозара Александрова и Стилияна Узунова.
„Те са от поколение с чести изяви в художествения календар, но творбите им рядко присъстват в публични и частни колекции. Обединява ги поводът за съвместната им среща – 25 години колекция „Дарик“, започнала с пленера „Звук и цвят“, организиран от 1999 и до днес“, разказаха организаторите. Събитието е повод не само да се срещнем отново с тях, а и да погледнем в богатата колекция от над 500 творби на 200 автори.
При откриването на изложбата беше представен и новият, втори по ред каталог, озаглавен „Колекция с продължение“, с творби от пленерите на „Дарик“ радио през последните пет години.
Организатори на изложбата са Националната художествена галерия, САМСИ и „Дарик“ радио.
Българската телеграфна агенция е медиен партньор на събитието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *