Изложбата „Срещу забравата“ напомни на казанлъчани за живота и творчеството на съпругата на Чудомир Мара Чорбаджийска

Рекламирай в beZpartien.bg

Изложбата „Срещу забравата“ представя в Литературно-художествения музей „Чудомир“ в Казанлък 20 творби на художничката Мара Чорбаджийска, съпруга на патрона на музея Димитър Чорбаджийски. Експозицията беше открита от изкуствоведа проф. д-р Марин Добрев, който е един от малкото изследователи на нейното творчество. В публична лекция той напомни за живота и делото на жената, останала донякъде в сянката на именития си съпруг. 
На събитието присъстваха директорът на музея Добрина Матова, председателят на Управителния съвет на фондация „Чудомир“ Борис Кърчев, представители на местната администрация, представители на местни културни институти, представители на екипа на Градската художествена галерия в Стара Загора, общественици, граждани. Изложбата е част от програмата на 30-ите Чудомирови празници в Казанлък, организирани от Литературно-художествен музей „Чудомир“, едноименната фондация и Община Казанлък. 
Мара Нонова – Чорбаджийска е родена на 22 февруари 1894 година в Марица. Майка и е от Трявна, а баща и – от казанлъшкото село Енина. Внучка е на възрожденеца поп Кою Витанов от Трявна, известен иконописец, резбар и приятел на Петко Славейков. Майка й умира млада и баща й се оженва повторно за Велика Картаджиева от село Турия. Детството на Мара Нонова преминава в Стара Загора, а с Чудомир се запознава като студентка, но тогава те само се познават като състуденти. По време на Първата световна война Димитър Чорбаджийски е изпратен на фронта, а в годината преди края на войната е пристигнала вест, че той е убит. Мара Нонова научава случайно, но скоро получава картичка с послание “Много здраве от възкръсналия Чудомир”. Тогава те започват да си пишат и пламва любовта им един към друг. 
През 1936 година тя става учителка по рисуване в Казанлък, двамата с Чудомир са изпратени в Париж да проучат методите на обучение по рисуване във френските училища. След завръщането им тя подрежда своя самостоятелна изложба в Казанлък, която после показва и в Стара Загора. През живота си има 14 самостоятелни изложби, а президиумът на Народното събрание я награждава със златен Народен орден на труда. След смъртта на Чудомир през 1967 година съпругата му ограничава контактите си с външния свят, приемайки само близките си приятели. Умира на 8 май 1974 година. 
Експозицията „Срещу забравата“ е сред събитията, които музеят и фондация „Чудомир“ организират по повод 130-ата годишнина от рождението на авторката. В края на февруари беше представена фотодокументалната изложба „Живот в снимки“, проследяваща живота на Мара Чорбаджийска. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *