Изложбата „Требенище. 105 години от откриването на некропола, 1918 – 2023 г.“ може да бъде разгледана онлайн

Изложбата „Требенище. 105 години от откриването на некропола, 1918 – 2023 г.“ може да бъде разгледана виртуално на страницата на Националния археологически институт с музей – БАН в рубриката „Дигитални изложби“. Предметите от инвентара на богатите седем воински гроба могат да бъдат видени в постоянната експозиция на Националния археологически музей, зала Трезор, съобщават от екипа на НАИМ-БАН.
Както БТА писа, изложбата „Требенище. 105 години от откриването на некропола при Требенище. 1918 – 2023 г.“ е резултат от съвместната работа на учени от НАИМ-БАН, Национална институция Археологически музей на Република Северна Македония (НИАМСМ), Националния музей на Сърбия и Института за защита на паметниците на културата и музей – Охрид, както и на доброто партньорство между културните и научните институции на България, Сърбия и Република Северна Македония. Осъществява се под патронажа на Министерството на културата и с подкрепата на Българската академия на науките.
Експозицията бе представена в НАИМ-БАН от октомври м.г. до края на март т.г., като беше придружена от постерна изложба, представяща история на проучванията, както и печатни издания на български и английски език. Тя бе посетена от над 15 хиляди души. След като бе представена в Скопие и София, тя предстои да бъде подредена и в Белград през 2025 година. Предвидено е да се осъществи академичен обмен на учени от България, Република Северна Македония и Сърбия. 
/ВСР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари