Изложбата „Тухлата“ бе открита в галерия „Райко Алексиев“

Изложбата „Тухлата“, показваща интерпретациите на тема „тухла“ на 115 български съвременни художници, бе представена тази вечер в зала „Райко Алексиев“ на Съюза на българските художници. Творците са поканени от куратора Христина Бобокова с писмо и тухла.
„Ако държите това писмо с една ръка, а в другата държите тухла, то вие сте сред нашите избраници“, пише в поканата. „Стотици художници, съвременни артисти в България получиха преди около две години писма, започващи по този начин. Писма-покани за участие в акция, наречена „Тухлата“ и примамливото предизвикателството да върнат тухлата под формата на произведение на изкуството“, каза председателят на Съюза на българските художници Любен Генов.
„Провеждането на тази акция се случва 30 години след акцията на изкуствоведа Димитър Грозданов“, каза изкуствоведът и куратор на изложбата Христина Бобокова. Към проекта е създаден и луксозен каталог, който представя основните идеи на акцията, творбите и участниците, отбеляза тя.
„Изложба „Тухлата“ тази вечер представя един малък репортажен филм, който се казва „Какво е съвременно изкуство“. Този филм е създаден като един малък експеримент през месец май тази година. „Бяха взети 27 случайни интервюта и 6 неслучайни в столицата и провинцията, като бяха зададени въпроси като „Знаете ли какво е съвременно изкуство“, „Ходите ли на изложби и коя е последната“, „Кажете името на някой български съвременен художник“, каза тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари