Изложение на български фермерски продукти започна в Кърджали

Рекламирай в beZpartien.bg

Родни производители на местни млечни и фермерски продукти от област Кърджали и страната се включиха в откритото днес изложение в родопския град. То е организирано от Български фермерски съюз с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие“ и ще продължи и утре (30 март). Идеята е чрез пряк контакт между производители, както и между производители и потребители да се подпомогнат малките производители да обменят опит и практики помежду си, както и да предоставят директно стоката си на крайния потребител.
„Това са малки фермери и малки земеделски производители, които работят общо взето на семеен принцип, продукцията, която вадят, е по-малко като количества и е почти невъзможно да стигнат до магазинната мрежа. Това означава, че те нямат почти никакъв шанс за реализация и достойно заплащане за своята продукция, а по този начин ние се опитваме да създадем пряка връзка между производителя и крайния клиент, да покажем, че имаме добри практики, добри продукти с изключително качество“, каза пред журналисти Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз (БФС).
Той подчерта, че интересът към изложението от страна на производителите е голям именно заради пряката връзка с клиентите, но и уточни, че не всеки фермер е краен производител, поради което изложение като днешното би му осигурило преки контакти със съмишленици с идеята за обединяване и надграждане в посока общ продукт. „Примерно няколко животновъди да си направят мини мандра, други отглеждащи животни за месо да си направят колбасница. Има много идеи и възможности. Но тук лека-полека с малки стъпки показваме на практика какво би могло да се случи. Оттам нататък е допълнителна инициатива“, коментира Стоянов.
По думите му в последно време се наблюдават действия от страна на държавата „да влезе в крак“ с новостите, промените и нуждите на земеделците, както и на Европейската комисия, за коригиране, опростяване и намаляване на административната тежест.
„Виждате, че навсякъде ври. Тези хора няма да си оставят работата, за да протестират току-тъй. Има проблеми – да се намали административната тежест, да се създават програми и бюджети, които да са тясно ориентирани към нуждите на земеделците“, обясни Стоянов. И подчерта, че всяка година земеделските производители в България намаляват. По думите му за последните 10 години от над 300 000, те вече са малко над 60 000.
„Да не говорим, че в региони като Кърджали, където земеделието е специфично и препитанието основно е животновъдство, какво ще се случи с тези хора, ако не им се обръща специално внимание? С какво ще ги задържим тук, ако нямат препитание? Но е направена крачка в тази посока“, каза председателят на БФС като посочи създадения Консултативен съвет, който да обърне по-специално внимание на планинските и полупланинските райони, защото те са по-специфични. 
„България е малка държава, но има своите специфики така, че трябва да се търсят решения в диалог, които да са ползотворни, а не популистки“, каза още той.
Кърджали е втори от шест града в страната, които изложението ще посети. Първият е бил Стара Загора, където организаторите отчитат успех с изкупена в голямата си степен продукция. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *