Изменяйки на истината, ние изменяме на Бога, каза в проповедта си игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий

„Днес е един от тъжните дни за християните. На днешният ден  се извърши съдът на Господ Иисус Христос – Божия син. Един близък християнин днес размишляваше, че се извършва нещо много странно – творението – човекът, да съди твореца“, каза днес в проповедта си по повод Велики четвъртък игумена на Рилския манастир Адрианополският епископ Евлогий.
Епископ Евлогий посочи, че това е наистина нещо много объркващо, недостойно и жалко. „Господ Иисус Христос беше предаден на съд от еврейските първосвещеници, но този съд бе подкрепен от множество жители на Йерусалим, които само преди седмица го посрещнаха тържествено там с палмови клонки и  възгласи „Осанна, да живее Божият син“, каза още игуменът на Светата обител.
По думите му това е факт, който много често срещаме. „Когато човеците изменят своите възгледи, изменят истината поради редица причини. В немалко случаи това става заради пари, за власт или могъщество. И това е най-жалкото, когато изменяме на истината, а изменяйки на истината, ние изменяме на Бога“, отбеляза игуменът.
Той посочи още, че в продължение на векове кръстният знак е символ на християнството, а ние, християните, го изобразяваме върху себе си, носейки го на гърдите си, показвайки с това, че сме  християни. „Има, разбира се, хора, които носят кръста само когато и защото е модерно“, допълни епископ Евлогий.
„Колко от нас се замислят какво е съдържанието на този кръст? Колко от нас си спомнят, че на този кръст е разпнат точно Божият син, че е преживял силни мъки, страст, изпитания, които трудно можем да си представим, още повече, че Божият син чрез кръста беше унизен от своето творение – човека, който много пъти в живота губи смисъла и силата на тази дума „човек“, каза епископ Евлогий и допълни, че именно ние, човеците, съдим Твореца и го подлагаме на различни изпитания заради нашите грехове.
„Нека силата на този кръст, която произлиза от него, която е спасявала хиляди човеци през вековете, да бъде върху нас, да я търсим пак отново, изобразявайки кръста върху себе си, за да напомним, че този кръст беше и е заради нас. Нека се молим Бог да прощава на всички онези, които оскверняват кръста, на всички, които го забравят, защото именно чрез кръста дойде спасението на света“, посочи още в проповедта си игуменът на Рилския манастир.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари