Изместване на чапловата колония в река Арда в центъра на Кърджали наблюдават експертите през настоящата година

Изместване на местообитанието на известната сред орнитолози от страната и чужбина чаплова колония в рамките на река Арда в центъра на Кърджали се наблюдава през настоящата година. За БТА Христо Христов, експерт биоразнообразие във Фондация „По-диви Родопи“ каза, че основната причина е изсъхването на дърветата, по които птиците гнездяха в досега обитавания район. 
Новото местообитание е в посока вътрешността на коритото на реката и в по-голяма близост до моста над реката, свързващ центъра на града с най-многолюдния квартал „Възрожденци“.
Тази година, след пристигането на пернатите през април, не се наблюдават нови видове, но самата колония отново включва десетки водолюбиви птици.
„Основно в колонията са трите вида чапли, малкият корморан и сега и четвъртият вид – биволската чапла, който наблюдаваме от миналата година. Най-ниско долу е и малкият воден бик. Това са основните, които гнездят. Имаме двойка лебеди, която също е в тази влажна територия“, обясни още Христов, като избори, че сред видовете са още земеродно рибарче, шаварче и други дребни видове, характерни за влажните зони.
Колонията, обособила местообитанието си като малък резерват, е част от градската среда вече повече от 20 години, като всяка година броят на видовете в нея се увеличава. По думите на експерта тя е уникална именно с това, че се намира в градска среда и съжителства с хората, понасяйки и интензивния трафик от автомобили. Във времето е имало различни акции по почистване на местообитанието, дейности по информиране на населението и популяризиране. А от няколко години се е превърнала в търсена дестинация за орнитолози и фотографи.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари