Изпратили сме писма до районните здравни инспекции с искане личните лекари да направят преглед на извършените имунизации за коклюш, съобщи Галя Кондева

Наблюдаваме заболеваемостта в страната от началото на годината и към момента се отчита ръст в заболеваемостта от коклюш, регистрирани до този момент са 205 случая. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на здравеопазването Галя Кондева заедно с главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. 
В тази връзка сме предприели мерки по изпращане на писма към районните здравни инспекции с искане общопрактикуващите лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата в техните листи. Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ ще анализират тези данни и вече от вчера сме дали указания за необходимата лабораторна диагностика, съобщи Кондева.
Две бебета са починали след заразяване с коклюш. Това каза за БТА Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Бебетата са били под двумесечна възраст и не са подлежали на ваксиниране срещу болестта, уточни той. Децата са от ромската махала на Кюстендил. Едното дете е починало в Националната кардиологична болница, където е било настанено, а другото – в Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“, като леталните изходи са настъпили съответно на 10 и на 14 април. По думите му в двата случая късно е потърсена медицинска помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари