Извършени са 12 симулации за обсъждане на казуси, свързани с правата на човека по време на проекта „Академията по права на човека“

По време на проекта „Академията по права на човека“, изпълнен от Фондация „Български адвокати за правата на човека“ (БАПЧ), са направени 12 симулации за обсъждане на казуси, свързани с правата на човека. Това съобщи ръководителят на проекта адвокат Диляна Гитева на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.
В резултат на дейностите се създаде една общност от млади колеги, които се вълнуват от темата за правата на човека и как да бъдат прилагани ефективно на национално ниво, каза адвокат Гитева.
Проектът е започнал в началото на август 2022 г. и утре приключва своята работа.
Дейностите, които са изпълнявани, са провеждането на лекции, стимулационни процеси и актуализиране на наръчника по правата на човека. Те са включвали адвокати, млади адвокати, магистрати и юристи. Лекциите в рамките на проекта са били свързани с правото на живот, на семеен и личен живот, както и въпроси относно защита от домашното насилие, права на бежанци и емигранти, права за свобода и сигурност и др. Симулационните процеси са били упражнения, в които участниците са разделни на групи – адвокати, правителство и съд. Те са обсъждали казуси и са пледирали. Извършените симулации са общо 12  и всяка е била по четири часа.
По време на проекта е разработен и наръчник по права на човека, в който са актуализирали теми от вече съществуващ наръчник. Бяха разработени и пет нови теми, допълни адвокат Гитева. 
Нашето виждане като организация е, че неизменна гаранция за правата на човека на национално ниво може да се постигне, ако убедим адвокатите в това, че международното право – Европейката конвенция,  е приложима на национално ниво, смята адвокат Стоян Мадин. По думите му, когато са се развивали отделните теми, се е наблягало на това каква защита може да се получи в съответното право пред националните съдилища,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари