Как да постигнем гъвкавост при планирането на отпуски и задачи разкрива психологът проф. Маргарита Бакрачева

Гъвкавост при планирането на отпуски и ежедневните задачи, преосмисляне на възможностите и ограниченията преди и след лятната почивка, са част от практическите съвети за справяне със стреса преди и след летните отпуски и ваканции на учениците. БТА разговаря с професор доктор на психологическите науки Маргарита Бакрачева за това, какви трикове можем да използваме, за да балансираме успешно между работа, училище и почивка.
Техники от типа mindfulness, сред които е възможността за преосмисляне в рационален, а не в емоционален план на възможностите и ограниченията, които има пред нас, ни връщат в реалността и предотвратяват усещането за неуспех. Бакрачева посочи, че това ни дава възможност в по-голяма степен да поддържаме баланс. Балансът не е нещо, което постигаме еднократно, а нещо, което непрекъснато губим и намираме. Именно балансирането, а не балансът като ключова цел, е това, което ни осигурява гъвкавата нагласа. Абсолютното теоретизиране – всичко, което поискам зависиот мен или обратното нищо не зависи от мен, също е предпоставка за тотална загуба на баланс, каза тя. Отлагането на задачите и преплануването им за следващ ден не е неуспех и не означава, че не сме се справили, защото някои неща не зависят от нас. Златната среда не просто като фраза е това, което осигурява оптималното ниво на себеусещане и себерегулация, каза още експертът.
Друга техника е всеки ден да се фокусираме върху нещо положително
Очакванията, които имаме определят начина, по който се чувстваме, така че ако не мислим още от сега за началото или края на отпуската и не оказваме натиск върху себе си да плануваме абсолютно всичко през лятото, тогава можем да се насладим на възможностите, които ни се предоставят всеки ден, разказа Бакрачева. Вместо да мислим за негативите и за това, което не сме успели да направим, трябва да се опитаме да намерим по едно позитивно нещо, което ни се е случило днес. Това би ни помогнало да се справим със задачите, дори ако някои от предварително планираните занимания бъдат осуетени, посочи психологът. Когато планираме посещение на ново място, на което не сме били никога, обикновено имаме определена представа за него и това е свързано с определени очаквания. Те не винаги се реализират в пълна степен. В такива ситуации най-добре е да се фокусираме върху нещо позитивно, посочи тя.
Лятото е сезон, в който има повече слънце и денят е по-дълъг. Това действа благоприятно на организма и на възприятието за благополучие, разказа психологът
Лятото е сезонът, който предполага повече време, прекарано навън, повече срещи с приятели, което също е допълнителен фактор, повишаващ усещането за благополучие. В индивидуален план най-добрият мотиватор е следването на нагласата да не бъдем винаги „на педал“, а във всеки един момент да можем да си кажем, че имаме нужда малко повече отпочивка, посочи още Бакрачева.
Родителите могат да мотивират децата за учене през лятото чрез игра и като откриват за тях практическата приложимост на усвоеното знание.
Физиологична е причината дълго плануваната лятна почивка да минава като един миг
Човек има десетократно повече рецептори, свързани с приятното чувство от очакваното, отколкото рецептори за възприемане на реализирането на това очакване, уточни Бакрачева. След като знаем, каква е причината за това усещане, можем да планираме нещо ново, което да продължи да ни зарежда с удоволствие и удовлетвореност. Отлагането за кратко на очакваното също носи положителни емоции. Можем да комбинираме това действие с бъдещи цели, което би ни помогнало да удължим удоволствието от постигането на целта, посъветва тя.
По-високата физическа активност позволява поддържане и на психическото здраве
Все повече сектори обръщат внимание и полагат грижи за превенция на психичното здраве на работещите. Най-популярни са традиционните обучения извън офиса или така наречените тиймбилдинги. Всяка подобна инициатива има много положителен ефект, но организациите трябва да знаят, че той е временен. В момента, в който отворим вратата наофиса, ние се връщаме към традиционно установените модели, обясни психологът. По думите на Бакрачева съветът към компаниите е по-често излизане и разчупване на традиционния модел посредством регулярни външни мероприятия и осигуряване на повече възможности за интерактивно взаимодействие между служителите. Такъв пример врамките на организацията е колегите да си разменят местата от един отдел с друг за ден. Това е нещо, което не изисква кой знае колко организация, време и финанси, както тиймбилдингът, каза още тя.
Изострянето на отношенията в колективите остава като негатив след края на пандемията от Covid-19 и връщането на служителите обратно в офисите, смята Бакрачева
Независимо, че пандемията отмина, ние продължаваме да живеем в други кризи, свързани с военните конфликти и с промените в социален и икономически план. Това обостряне на отношенията е свързано още с натиска от избор между две полярности. Този избор предполага да приемем или отхвърлим различни факти, като например поляризацията вмненията „за“ и „против“ ваксините.
Почивката осигурява максимална наслада, когато е и планирана, и неочаквана, но не и самоцел
Това, което може да включим в ежедневния си график, са 15-минутни „награди“ или време за сваляне на натрупания стрес и напрежение, за които не е нужно да има конкретна причина. Всеки ден до нас стигат негативни новини, трудности, предизвикателства, които неусетно се трупат. Именно затова по същия начин, по който отделяме време да се нахраним, да пием вода, е добре да имаме поне 15 минути лично осмислено време, което да посветим специално на разтоварване на напрежението и зареждане с положителни мисли. И да правим каквото ни е приятно през тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари