Как в България е бил отбелязан Часът на Земята преди 15 години разказват архивите на БТА

Рекламирай в beZpartien.bg

По традиция Часът на Земята се отбелязва всяка година в последната събота на март. Тази година той се пада на 23 март, днес. WWF представя деня като най-мащабната природозащитна кампания, обединяваща милиона хора по целия свят. Тя е посветена на климатичните промени и съхранението на биологичното богатство. Часът на Земята е най-разпознаваем с акцията да се изгаси осветлението в домовете и в големи обществени сгради за един час. Най-напред инициативата се провежда в Сидни, Австралия, през 2007 г., добивайки популярност в цял свят. У нас изданието официално се провежда през 2009 г. Тогава като лица на кампанията застават тогавашният министър по европейските въпроси Гергана Паси и посланикът на Великобритания Стивън Уилямс.
Българският принос за опазване на природата 
Глобалното затопляне е проблем, с който все още имаме шанс да се справим – с правителствени политики и с лични усилия, изтъква Гергана Паси, пише в емисията на БТА на отдел „Вътрешна информация“  на 11 март 2009 г., няколко дни преди самия ден. Според нея приносът се изразява „от санирането на сградите през угасването на крушките“. Според посланик Уилямс Часът на Земята „е чудесна възможност за хората от целия свят да покажат, че са готови да отговорят на глобалното предизвикателство, свързано с промените в климата“. „Той отбеляза приетия през миналата година във Великобритания закон за промените в климата, с което тя става първата държава в света с дългосрочна законодателна рамка за намаляване на емисиите на парниковите газове“, пише още в бюлетина.
Народното събрание, БНБ, Народният театър „Иван Вазов“, Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, НДК, Бизнеспарк -София,  Националната галерия за чуждестранно изкуство, Националната опера и балет, Националната спортна академия, Националната художествена академия, паметниците на Васил Левски и на Царя Освободител, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Централната софийска синагога са част от сградите в София, чието осветление през 2009 г. е било изгасено между 20.30 и 21.30 ч. на 28 март. Други градове в страната също се включват в кампанията.
„Като част от кампанията на 28 март от 20.30 ч. до 21.30 ч. ще бъдат загасени светлините на три сгради, които са паметници на културата – църквата „Св. Николай Чудотворец“, джамията „Ибрахим паша“ и Часовниковата кула, включително и сградата на общинската администрация“, се посочва в информация за Разград. Кметът Денчо Бояджиев приканва всички граждани на общината, които проявяват отношение към тази инициатива, също да изключат осветлението в домовете си в посочените часове. Той е уверил, че и семейството му ще изгаси за един час светлините в дома си. Призиви да се включат в инициативата отправят и политически формации. На 26 март 2009 г., три дни преди глобалната кампания WWF и „ФотоСинтезис“ обявяват конкурс за най-добри снимки от Часа на Земята. Целта е „ефектни снимки тип „рисуване със светлина“.
Приветствам инициативата и се радвам, че България се включи в нея, заявява по телефона за БТА от Москва проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт. Той коментира, че това е предупреждение да се вземат мерки срещу ефектите от глобалното затопляне към всички, от които зависи – от обикновените хора до индустриалците и правителствата по света. Той добави, че България е тясно обвързана в преодоляването на проблема с климатичните промени, се посочва в емисиите на БТА.
Информация от 27 март същата година в БТА цитира експресно телефонно изследване, според което 84 на сто от жителите на столицата и областните градове у нас подкрепят присъединяването на страната ни към световната кампания „Часът на Земята“, която цели да се намали консумацията на електричеството. Това се съобщава от Института за маркетинг и социални изследвания МБМД, който е организирал проучването. „Повече от две трети от интервюираните са на мнение, че включването на България в тази инициатива е повод за гордост, а 78 на сто считат, че тази постъпка е важна за престижа на страната в световен мащаб“, се казва в новината. Общо 75 на сто от запитаните са посочили, че утре от 20.30 ч ще изгасят осветлението на домовете си за един час, с което ще се включат в екологичната проява.
Ден след провеждането на Часа на Земята БТА отбелязва, че в световната инициатива са се включили официално 42 български града, както и над 40 известни места в София.
Инициативи по света през 2009 г. 
Дни преди 28 март 2009 г. участие в инициативата „Часът на Земята 2009“ са потвърдили  над 1000 града. Сред тях са Лондон, Париж, Брюксел, Рим, Москва, Атина, Истанбул, Копенхаген, Хелзинки, Лос Анжелис, Лае Вегас, Рио де Женейро, Хонконг, Дубай, Сингапур, Буенос Айрес, Торонто, Сидни, Мексико Сити, Манила и Кейптаун. Ще угасне осветлението на някои от най-известните места като Айфеловата кула в Париж, статуята на Христос в Рио де Жанейро, небостъргача Си Ен Тауър в Торонто, най-високата сграда в света – Тайпей 101. Известни личности като актрисата Кейт Бланшет и руската тенисистка Елена Дементиева са споменати като ангажирани с инициативата.
„Пирамидите и Сфинксът в Гиза, които нощем обикновено са окъпани от изкуствена светлина, за един час ще потънат в мрак в събота, 28 март като символичен жест, с който египетските еколози ще изразят своята съпричастност към необходимостта от спешни мерки срещу климатичните промени“, предава ДПА, цитирана в международната емисия на БТА. Часът на Земята е повод да се припомни предупреждението на Световната банка от 2007 г., че Египет е изправен пред „катастрофални“ последствия от глобалното затопляне. „Ако нивото на Средиземно море се покачи с 1 метър до края на века, каквито са прогнозите на учените, ще бъдат наводнени крайбрежните райони близо до делтата на р. Нил“, се отбелязва в тогавашния доклад.
„От научноизследователска база в Антарктика през великите египетски пирамиди до нюйоркския Импайър стейт билдинг осветените зони на планетата вчера и тази нощ гаснеха в знак на съпричастност към кампанията за привличане на вниманието към климатичните проблеми „Часът на Земята“, предаде Асошиейтед прес, цитирано в емисията на БТА на 29 март 2009 г. Според информацията близо 4000 големи и по-малки градове в 88 държави са се присъединили към инициативата. „Първоначално се притеснявахме, че тази година ентусиазмът ще отслабне, тъй като светът е съсредоточен върху световната икономическа криза, но тя изглежда имаше обратен ефект, каза изпълнителният директор на „Часът на Земята“ Анди Ридли“, пише БТА.
***
Тази година WWF отново организира инициативи по случай Часа на Земята. Те са част от кампанията „Подари природа. За нашето бъдеще“, на която БТА е медиен партньор. Между 20:30 до 21:30 ч. е времето, в което може да изгасим осветлението в домовете си. Организацията е създала платформа, на която има различни предложения, в които да се включат гражданите със съвети от експертите. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *