НачалоСвятКакъв ще е новият размер на минималната заплата в Турция?

Какъв ще е новият размер на минималната заплата в Турция?

Турският обяви размера на минималната заплата през 2023 година, която ще бъде 8500 турски лири (около 425 евро). Предишната минимална заплата бе в размер на 5200 турски лири.

Ердоган подчерта, че увеличението на размера на минималната заплата в сравнение с януари е 84 процента, а в сравнение с юли – 54,5 процента.

Заплатите на заетите в държавния и обществения сектор ще се определят на базата на новия размер на минималната заплата, съобщи .

“Ако се случат непредвидени неща, няма да се колебаем да равим (и) междинна корекция. До края на тази година се очаква населението на Турция да достигне 86 милиона души. Длъжни сме да мислим и за това. Виждаме плодовете на курса, който провеждаме за спад на лихвите. Следваме , в която хем да пазим интересите на гражданите, хем да има баланс“, заяви Ердоган.

Преди това комисията по определяне размера на минималната заплата в три поредни заседания не успя да постигне единно решение. Не се постигна споразумение и в преговорите между работодателите и основния работнически синди Тюрк-ИШ.

Предложението на Тюрк-иш за размера на минималната заплата беше тя да бъде най-малко 9 хиляди турски лири.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО