Какво е да се чувстваш европеец дискутираха хора на изкуството и културата в контекста на предстоящите избори на 9 юни

Какво означава да се чувстваш европеец и има ли противопоставяме между европейските и българските ценности коментираха актрисата Снежина Петрова, поетът и есеист Иван Ланджев и социалният предприемач Яна Бюрер Тавание на дискусия в клуб „Перото“ в контекста на предстоящите на 9 юни избори за Европейски парламент (ЕП) и за Народно събрание. Водещ на дебата „Между редовете: усещането да си европеец“, организиран от Бюрото на ЕП у нас, беше журналистът Ирина Недева. 
Снежина Петрова коментира, че колкото повече знаем за собственото си минало, толкова повече ще откриваме общото. Между редовете стоят тайни, мистерии, заблуди, страхове и това междуредие трябва да се освети с много ярък прожектор на осъзнаването, за да разберем кои сме и че може би не сме много по-различни от тези народи на север от нас, посочи тя. Според Снежина Петрова трябва да живеем като европейци, независимо къде сме и да сме една крачка пред реалността. 
Яна Бюрер Тавание посочи, че Европа е една мечта, която, като всяка друга, в един момент си позволяваш да я поискаш, да си помислиш дори, че е възможна, след това ти се случва и усещаш, че тя ти принадлежи и ти ѝ принадлежиш. Тук става истинското осъзнаване, че Европа не е нещо, което имаме, а е място, към което принадлежим и за което трябва да се грижим, добави тя.
Иска ми в обозримо бъдеще да се събудя сутрин в една българска реалност, в която принадлежността към Европа и чувството, че сме част от нещо общо, изобщо не е предмет на дискусия, не е блян, спор, а е неизбежност, даденост, коментира Иван Ланджев. Най-хубавото нещо, което може да стане с България, е мечтата „Европа“ да се реализира по такъв начин, че да изчезне като мечта, да стане даденост, посочи той. Ние сме в Европа, винаги сме били и точка по въпроса, добави поетът.
Бих искал да спрем да бъдем хората от периферията на Европа и да можем с еднаква степен на сигурност да кажем, че сме европейци, колкото един французин би го казал, коментира Ланджев. Той каза, че намира антагонизмът „български срещу европейски ценности“, който продължава да бъде преувеличаван умишлено в медийното пространство, за „нелеп и изкуствено присаден“. Не разбирам с какво изконните български ценности са в състояние на вражда със западните ценности, не разбирам какво пречи човек да обича български фолклор и джаз едновременно, да обича да пие ракия и уиски, каза той. 
Не бива да забравяме, че войната не е приключила, посочи още Иван Ланджев. По думите му, тезата, че защитата на Украйна е защита на Европа, се е изтъркала от употреба, но е вярна. ЕС би трябвало да си дава сметка за това и да бъде по-обединен от всякога, добави той.
Снежина Петрова отбеляза, че не е голям оптимист за света като цяло и не вижда как тези войни ще спрат без дълбочинно разбиране и осъзнаване.
Яна Бюрер Тавание коментира, че залогът на тези избори е огромен. Тя разказа за Ирина Цибух – украински режисьор със силна гражданска позиция, която е решила да стане парамедик, за да помага на родината си, а преди няколко часа са разбрали, че вчера е била убита. Яна Бюрер Тавание цитира едно от последните неща, които Ирина е написала – „Имаме нужда от стратегия за паметта си, защото паметта формира обществото“.
В края на дискусията и тримата бяха категорични, че ще гласуват и на двата вида избори на 9 юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари