Камерна опера Благоевград ще представи оперетата „Царицата на чардаша“ от Имре Калман в Сандански

Камерна опера Благоевград ще представи оперетата „Царицата на чардаша“ от Имре Калман в Сандански. Спектакълът ще бъде на 16 май в Дома на културата, съобщиха от Камерната опера. 
Създадената в разгара на Първата световна война, оперетата от Имре Калман е велико заглавие, а още с премиерата си постига „небивал успех“, посочват от трупата. Само до началото на 30-те години на миналия век „Царицата на чардаша“ е изиграна над 30 хиляди пъти на най-големите световни музикални сцени. 
Зрителите ще могат да се насладят на гласовете на солистите и оркестъра на Камерна Опера, на балерините от Танцов клуб „Силвана Денс“ и кавалерите от Национална хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Благоевград. В спектакъла участват още гост – солистите Албена Чобанова от Драматичен театър – Благоевград и Станислав Кимчев – режисьор и актьор, информират от Камерна опера. 
Първата постановка на „Царицата на чардаша“ в благоевградската Камерна Опера е на 19 януари1991 г. с гост-режисьор Стефан Трифонов и под майсторската палка на Росица Баталова. През 2023 г. режисьор на представлението е Георги Динев, изявен оперен и оперетен режисьор, певец и актьор. Диригент е Красимир Топалов, сценограф – Иван Токаджиев, костюмите са на Яна Дворецка и Селин Миткова, хореограф е Силвана Ханджийска, концертмайстор е Стоил Богданов.
Премиерата на „Царицата на чардаша“ от Имре Калман беше представена на 30 май миналата година в Благоевград. Миналия месец оперетата се изигра и на сцената на Народно читалище „Братя Миладинови – 1914“ в Петрич. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари