Кампания „Четяща класна стая“ е част от тазгодишното издание на „Походът на книгите“

Рекламирай в beZpartien.bg

Националната кампания „Четяща класна стая“ е част от тазгодишното издание на „Походът на книгите“, което ще се състои от 2 до 23 април. Това съобщават организаторите от асоциация „Българска книга“ (АБК). 
Официалното откриване е на 2 април – Международен ден на детската книга и рождената дата на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, в Дом на културата „Искър“. „Походът на книгите“ се осъществява под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова.
Кампанията „Четяща класна стая“ е включена в проекта „Книги и знание“ по програма „Създаване“ на Национален фонд „Култура“. Насочена е към насърчаване на четенето сред децата посредством 15-минутно четене на ден в училище, съчетано с дейности, които насърчават творческа изява и инициатива.
Писатели, артисти, спортисти, политици и журналисти е предвидено отново да четат на деца избрани български и световни литературни произведения. Партньор на „Походът на книгите“ е Националното сдружение на общините в Република България като в рамките на инициативата кметове на общини из цялата страна също ще четат на деца от техните населени места, посочват от АБК.
„Маратон на четенето“ в библиотеките в страната ще бъде организиран от Българската библиотечно-информационна асоциация. В рамките на „Походът на книгите“ е още националната награда „Бисерче вълшебно“, за която гласуват децата.
„Една от дългогодишните цели на Асоциация „Българска книга“ е Походът да стимулира четенето като навик още от детска възраст, с което да се повиши нивото на грамотност сред подрастващите, да се развие тяхното мислене и да се обогати нивото им на култура“, отбелязват от АБК
Инициативата „Походът на книгите“ е организирана от асоциация „Българска книга“ в партньорство с Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Столичната община, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация, ОКИ „Искър“ и фондация „Детски книги“.
/ ГН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *