Кампания с фокус върху ролята на учителите започва УНИЦЕФ в България

Рекламирай в beZpartien.bg

УНИЦЕФ в България започва кампания с мотото „#учителиТЕсаЯКИ“. Тя ще се фокусира върху ролята на учителите – основните двигатели на промяната във всяко училище, съобщават от пресцентъра на организацията. Целта на кампанията е да се изгради по-приобщаваща и позитивна среда в училище. 
Публичните личности, които ще се включат в кампанията на УНИЦЕФ в подкрепа на учителите, са Поли Генова, национален посланик на УНИЦЕФ в България, Крисия, Слави от The Clachers, Андреа Банда Банда и други. Те ще се срещнат с любимите си учители или ще запишат за тях благодарствено послание в знак на признателност. 
Тази година УНИЦЕФ поставя специален акцент върху ролята на ресурсните учители и всички специалисти, работещи с деца със специални нужди. Специален посланик на признателността за техните усилия е третокласничката Микаела от Варна – лице на Фондация „Живот със синдром на Даун“. 
За последната година УНИЦЕФ – България е подкрепила близо 2750 професионалисти – учители, директори, специалисти, чрез различни инициативи. 
В навечерието на първия учебен ден УНИЦЕФ предупреждава за влошени образователни резултати, отпадане от училище, увеличаване на случаите на насилие и липса на базови знания и умения при учениците. Данните от тазгодишното национално външно оценяване в България разкриват влошаване на резултатите на учениците, завършващи IV клас, припомнят от организацията. Според тях това допълнително задълбочава т.нар. „образователна бедност“, измерена чрез процента на децата в края на IV клас, които не могат да четат и разбират прост текст. Данните за учениците, завършващи VII клас, разкриват незначителен напредък по български език и среден резултат от 35 точки по математика – малко над прага от 30 точки. 
Данните разкриват тревожни тенденции за децата в училище, но от УНИЦЕФ посочват още, че към дълбочината на кризата се добавят и тези, които не ходят на училище, а почти всеки втори млад човек в България няма основни умения по четене и математика. Последните данни на НСИ показват, че 11,2% от децата на възраст 3-6 години и 5,7% от децата на възраст 7-10 години не посещават училище.  
Данните на Министерството на образованието и науката за 2022 г., представени на съвместна конференция с УНИЦЕФ, показват увеличение на почти всички видове насилие, докладвани в училищата, вкл. физически, вербален и кибертормоз, които достигат над 3300 регистрирани инциденти за миналата учебна година, отбелязват от организацията. 
Общо 702 000 са учениците от първи до дванадесети клас през предстоящата учебна година. За тях ще се грижат 70 520 учители, съобщи вчера премиерът Николай Денков. Над  57 000 деца ще прекрачат прага на училището за първи път. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *