Кампания за безплатни изследвания за рак на дебелото черво се провежда в Търговище

Кампания за безплатни изследвания за рак на дебелото черво се провежда в Търговище, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Тя се осъществява във връзка с национална кампания за профилактика и безплатен скрининг на рака на дебелото черво за хората от 50 до 74-годишна възраст. Организатор е Фондация „Лъчезар Цоцорков”, с подкрепата на Министерство на здравеопазването, като част от тазгодишната национална скринингова програма.  
За Търговищка област изследванията се извършват в лаборатория „Статус“ в Търговище на ул. „Спиридон Грамадов“ № 39, посочват от РЗИ. Комплект за вземане на проба се получава от лабораторията или общопрактикуващите лекари или аптеки Sopharmacy, до изчерпване на наличностите. Резултатите ще бъдат готови в рамките на следващия ден, през работното време на лабораторията. При положителен резултат е препоръчително да се направи консултация с лекар, който да прецени необходимостта от прилагането на други изследвания.
Всеки желаещ от посочената възрастова група без направление от общопрактикуващ лекар или специалист може да се изследва безплатно. За изследването е необходимо предоставянето на фекален материал с големина на грахово зърно, поставен в чист контейнер. Ако се налага, материалът може да се съхранява до 3 дни при температура 2 — 8 °C (в хладилник), поясняват от Здравната инспекция. 
Стандартното изследване, което може да алармира за проблем, е тестът за скрити кръвоизливи, който се използва за откриване на кръв в изпражненията. Това може да бъде симптом за различни заболявания, включително и рак на дебелото черво. Над 300 лаборатории в страната извършват безплатни скринингови тестове.
Ракът на дебелото черво е втората най-честа причина за смърт от злокачествено заболяване в България. Това е и вторият най-често срещан рак при жените и третият най-разпространен при мъжете в страната. Скринингът и ранната диагностика на рака на дебелото черво (колоректален карцином) могат да предотвратят заболяването, да овладеят развитието му и да спасят човешки живот, посочват от РЗИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари