Кампанията за спасяване от разруха на най-стария храм в Ямбол – „Св. Троица“, продължава

Продължава кампанията за спасяване от разруха на най-стария храм в Ямбол „Св. Троица“, която тече вече седма година. В момента се извършва спешен ремонт на църквата, но за цялостен са необходими над 500 хил. лева. Църковните настоятели Ивелина Господинова, Васко Стоянов и Елка Добрева изказаха благодарност към всички дарители през годините с пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Ямбол. 
От началото на тази година са събрани близо 10 хил. лева. Половината от сумата е от поредния благотворителен базар на Цветница, а останалите са от дарения. Стотици са се отзовали до момента, всеки със своята лепта. Сред тях са както миряни от Ямбол и кметът Валентин Ревански, така и хора от страната. Материали и безвъзмезден труд са дарили строителни фирми, архитекти, проектанти, строителен надзор, разказаха църковните настоятели.
За седем години в кампанията за храма са събрани 130 хил. лева. Със 120 хил. от тях преди около месец започна частичен външен ремонт на храма – на покрива, фасадата, подмяна на настилката в двора и канализацията. Необходима е обаче и реставрация на пострадалите от влагата иконописи, ремонт на пода и тавана, на рушащата се камбанария и затова кампанията продължава.
Църквата „Св. Троица“ се намира в най-стария ямболски квартал – „Каргон“. Според историци датира от 17-и век, като е била вкопана в земята. След учредяването на Българската екзархия на мястото ѝ се издига нова църква през 1871 г. По време на Руско-турската война храмът е опожарен от изтеглящите се османски войски, наричани от историците „петте дни на ужаса в Ямбол“. Съграден е отново през 1884 г. Иконописите са дело на майстор Цоньо от Тревненската школа.
Именно от църквата „Света Троица“ идва началото на празника на Ямбол – Свети Дух. В двора на храма през 1862 г. е погребан видният ямболски възрожденец – Ради Иванов Колесов, който е бил учител във взаимното училище в храма. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари