beZpartien

Кампусът “Гео Милев“, който е новият лабораторен комплекс на БАН, ще бъде открит днес с тържествено рязане на лента и с Ден на отворените врати

Рекламирай в beZpartien.bg

Новият лабораторен комплекс на Българската академия на науките (БАН) – кампус “Гео Милев“, ще бъде открит с церемонията “Рязане на лента“ и с Ден на отворените врати днес, 12 декември, пред реконструирания блок 29 на ул. “Акад. Георги Бончев“, съобщават организаторите.
Кампусът “Гео Милев“ e един от трите апаратурни комплекса, създадени по проекта “Национален център по мехатроника и чисти технологии“ с финансиране от Оперативната програма “Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020. Изграден е съвместно от дванадесет научни звена на БАН с координираща организация – Институт по обща и неорганична химия.
Кампусът “Гео Милев“ притежава уникална за страната научна инфраструктура, разпределена в 20 новосъздадени и десет обновени лаборатории. Тринадесет от новосъздадените лаборатории са разположени в реконструирания и модернизиран блок 29, който преди пет години е бил необитаема, рушаща се сграда, и който посетителите ще имат възможността да разгледат. Създаденият лабораторен комплекс предоставя необходимите условия за провеждане на фундаментални и приложни изследвания с цел подпомагане на прехода на България към зелена, енергоефективна и кръгова икономика, уточняват организаторите.
През петгодишния период на изпълнение на проекта, дейността на изследователите от кампус “Гео Милев“ е насочена към разработването на иновативни технологии за получаване, пречистване и съхранение на водород; за улавяне на въглероден диоксид (СО2), замяна на литиево-йонните батерии с по-безопасни и безвредни батерии. Работи се върху системи за пречистване на въздух, почви и води чрез каталитични и сорбционни технологии; за използването на отпадъчни продукти и тяхното реинтегриране в нови производства; за получаване на технологично важни материали чрез екосъобразни технологии. Постигнатите резултати са публикувани в международни научни списания с висок импакт фактор (фактор на въздействие – б.а.), които попадат в топ 10 на класацията Web of Science. Седем от учените в Лабораторния комплекс на БАН са сред първите най-добри учени в света според класацията на Станфордския университет, допълват организаторите на откриването.
На церемонията “Рязане на лента“ са поканени министър-председателят акад. Николай Денков, Бойко Благоев от Постоянното представителство на Европейската комисия, заместник-изпълнителният директор на Изпълнителната агенция “Програма за образование“ – Иван Попов,  представители на Министерството на образованието и науката (МОН), и на Министерството на иновациите и растежа (МИР). Очаква се събитието да уважат и представители на Българската академия на науките (БАН), на Софийския университет “Св. Климент Охридски“, Технически университет, както и от община “Слатина“. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *