Кандидатите за народни представители Георг Георгиев и Христина Георгиева внесоха питане в Народното събрание относно открития в Перник живак

Водачът на листата на коалиция ГЕРБ – СДС за парламентарните избори в Перник Георг Георгиев и кандидатът за народен представител Христина Георгиева внесоха питане в Народното събрание във връзка с откритите количества живак и други токсични вещества в склад в Перник. 
Пред БТА те казаха, че се тревожат за безопасността на жителите на миньорския град. 
Питането им е изпратено и до служебния министър на околната среда и водите Петър Димитров. 
Вносителите настояват за отговор в писмен вид на няколко въпроса. Сред тях са информирано ли е Министерството на околната среда и водите за случая, и предприети ли са мерки за установяване и санкциониране на отговорните лица. Поставя се и въпросът има пряка или косвена опасност за здравето на хората и околната среда, както и какви превантивни мерки ще бъдат взети, за да се избегнат бъдещи подобни инциденти.
„Безотговорното съхранение на живак и други опасни вещества в сграда, която не отговаря на никакви изисквания и законови предписания и не подлежи на никакъв контрол от страна на компетентни ведомства и институции, е недопустимо и пряко застрашава безопасността на жителите на Перник, което и буди нашата огромна тревога като народни представители от региона“, заявяват кандидатите и за следващ мандат.
Те призовават за бързи и ефективни мерки. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари