Кандидатките за членство в ЕС и страните членки се срещнаха на неформално заседание на Съвет „Общи въпроси“ в Брюксел

Двадесет години след голямото разширяване на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел се срещнаха държавите членки на Съюза настоящите кандидатки за членство – шестте страни от Западните Балкани, Украйна, Молдова, Грузия и Турция. На срещата, организирана от Белгийското председателство, присъства и постоянният представител на България към ЕС посланик Румен Александров, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) на официалната си интернет страница. 
В този разширен формат те обсъдиха върховенството на правото в страните кандидатки и се обединиха около неговото ключово значение за процеса на присъединяване, добавиха от МВнР. 
Румен Александров изтъкна важността за България на защитата на правата на лицата, принадлежащи към малцинства и общности, и предотвратяването на престъпленията от омраза и езика на омраза в страните кандидатки.
Във формат само държави членки на ЕС министрите обсъдиха механизмите за върховенство на правото в ЕС и как те да останат ефективни при бъдещо разширяване на Съюза. България даде положителна оценка на съществуващите инструменти в ЕС. Подкрепи по-тясното асоцииране на страните кандидатки към европейските агенции и мрежи в областта на върховенството на правото. Европейската комисия (ЕК) ще разпространи следващия си Годишен доклад за върховенство на правото в ЕС на 3 юли, като заедно с него ще направи оценка и на ситуацията в Албания, Република Северна Македония, Сърбия и Черна гора, информираха още от външно министерство. 
Министрите направиха преглед на свършеното до момента по подготовката на Пътна карта за вътрешни реформи в ЕС, която лидерите ще одобрят през месец юни 2024 г. „В чувствителни области, включително външна политика на ЕС, разширяване, бюджет на ЕС, трябва да се запази взимането на решение с единодушие. Консенсусът е гаранция за легитимност на решенията и ангажирането на държавите-членки с тях“, каза посланик Александров.
На 24 април председателят на Европейския парламент Роберта Мецола обяви, че преди 20 години един разделен континент отново се е обединил. Тя говори на тържествена церемония по случай 20-ата годишнина от най-голямото разширяване на Европейския съюз в историята.
На 1 май 2004 г. ЕС прие 10 нови държави членки – предимно бивши комунистически страни от Източна Европа: Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Литва, Латвия, Естония, Кипър и Малта. Разширяването продължи през 2007 г. с България и Румъния, които също станаха част от Съюза, последвани през 2013 г. от Хърватия – 28-ата държава членка. През 2020 г. Великобритания напусна ЕС, с което броят на страните отново стана 27.
Мецола подчерта, че един разделен континент отново се е обединил – от север на юг и от запад на изток, от Балтийско до Средиземно море. Тя припомни, че след разширяването от 2004 г. България, Румъния и Хърватия също са станали част от ЕС, а сега Западните Балкани, Украйна, Грузия и Молдова чакат своя ред.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари