Каноничният избор на Сливенски митрополит ще се състои днес в Синодалната палата в София

Каноничният избор на Сливенски митрополит от членовете на Светия синод ще се състои днес в синодалния параклис „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител“ в Синодалната палата в София. На него от двамата епископи – Знеполския епископ Арсений и Мелнишкия епископ Герасим, избрани от епархийските избиратели в Сливен на 19 май, митрополитите от Светия синод ще изберат и утвърдят новия Сливенски митрополит. Той ще наследи на поста митрополит Йоаникий, който почина на 9 януари 2024 г. 
Мелнишкият епископ Герасим бе избран с 25 гласа на втория тур за кандидат за Сливенски митрополит на епархийския избор, който се състоя на 19 май в Сливенската митрополия. Двамата с избрания с 26 гласа на първия тур тогава Знеполски епископ Арсений са кандидатите за Сливенски митрополит, между които днес ще избират митрополитите от Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП).
Изборът на 19 май се състоя при пълен кворум с 42-ма епархийски избиратели от седемте сливенски духовни околии. При втория тур нямаше невалидни бюлетини. В урната бяха преброени още по пет гласа за Браницкия епископ Пахомий, за Величкия епископ Сионий и за Велбъждския епископ Исаак, както и два гласа за Главиницкия епископ Макарий.
И в първия, и във втория тур на епархийския избор имаше ясно изразено мнозинството за двамата кандидати, посочени за Сливенски митрополит, каза тогава пред журналисти наместникът на Сливенския митрополитски престол – Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който ръководи избора.
Изборите за нов Сливенски митрополит бяха насрочени за втори път. На състоялия се на 18 февруари 2024 г. епархийски избор в Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей – 26 гласа, а на втория тур – за Негово Преосвещенство Константийския епископ Михаил – 22 гласа. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор.
Свещеници, епархийски избиратели и миряни протестираха в Сливен, Ямбол, Бургас и София срещу касирането на избора. Имаше и контрапротест в подкрепа на решенията на Светия синод.
БТА припомня, че на 19 март 2024 г. на заседание Светият синод на БПЦ-БП насрочи нови избори – на 19 май, епархийски избор на нов митрополит на Сливен, и на 26 май – каноничен избор на Сливенски митрополит от членовете на Светия синод. На него от тези двама епископи, избрани от епархийските избиратели, митрополитите от Светия синод ще изберат и утвърдят новия Сливенски митрополит.
На 22 април 2024 г. Светият синод на БПЦ-БП определи листата с достоизбираемите епископи за втория епархийски избор на нов Сливенски митрополит. В нея тогава бяха Величкият епископ Сионий, Знеполският епископ Арсений, Мелнишкият епископ Герасим, Браницкият епископ Пахомий, Главиницкият епископ Макарий и Велбъждският епископ Исаак. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари