Кариерният център на Факултета по педагогика представи възможностите за обучение в СУ пред ученици от 19-о Средно училище „Елин Пелин“

Кариерният център на Факултета по педагогика беше инициатор и организатор за представяне на възможностите за обучение в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ пред ученици от 11-и клас в 19-о Средно училище (СУ) „Елин Пелин“. Това съобщи пресцентърът на висшето училище.
С това събитие завърши съвместната програма за професионално и кариерно ориентиране. Предишните срещи бяха с ученици от седми, десети и 12-и клас. 
Доц. д-р Иса Хаджиали представи бакалавърските и магистърските програми на Биологическия факултет. 
Главен асистент д-р Станислава Мишева и студенти от Факултетния студентски съвет разказаха на учениците за специалностите и възможностите за професионална реализация на завършилите Геолого-географския факултет. 
Доц. Мирена Легурска и студенти популяризираха специалностите от Исторически факултет на Софийския университет.
Историята на 19-о Средно училище започва през 1931-1932 г. със сформирането на инициативен комитет, който да намери терен и да събере средства за строежа му. Членове на комитета са Георги Косачев, Димитър Талигарски, Тодор Рошавелов, Тасю Милев, проф. Иван Гешев, Райна Георгиева, Веселин Георгиев.
Поради острата нужда от сграда за обучението на децата от района училищният инспектор Георги Косачев предоставя своя дом на улица „Св. Георги Софийски“ 34 за учебни занятия. Така на 16 октомври 1932 г. започва да функционира Второ софийско народно основно училище, чийто патрон става писателят Димитър Иванов – Елин Пелин.
Новата сграда е осветена през 1936 г. През 1943 г. си открива и първата в района училищна библиотека с 2800 тома.  Военната обстановка в България затруднява чувствително обучението и от 1942 до 1944 са години, които са тревожни за ученици, учители и родители. Сградата на училището се използва от войскови поделения и като бомбоубежище. При бомбардировките през март 1944 г. е засегнато югоизточното крило. За известно време учебните занятия се провеждат по домовете на учениците в групи от по десетина деца. Животът в училището се нормализира през учебната 1944-1945 година.
В началото на петдесетте години училището става 19-о ЕСПУ „Елин Пелин“ и съществува в този си вид до учебната 1962-1963 година, когато е разделено на 19-о основно училище и на 19-а гимназия. Едва през учебната 1974-1975 година те отново се обединяват в 19-о ЕСПУ „Елин Пелин“.
През следващата година се откриват и първите паралелки с изучаване на немски език. Те съществуват до учебната 1983-1984 година, когато на тяхно място се въвежда УПК за помощник-възпитатели в детски заведения. В началото на учебната 1987-1988 година експериментално започва въвеждането на диференцирана система на обучение след седми клас. В 19-о училище се формират три профила: хуманитарен, природо-математически и технико-технологически.
Днес 19-о СУ „Елин Пелин“ е училище за бизнес и предприемачество, с интензивно изучаване на чужди езици – английски, немски и норвежки, се казва в информация, публикувана в сайта на училището.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари