НачалоБългарияКаримански: Нека за 9 месеца всички цени да се обявят в лева...

Каримански: Нека за 9 месеца всички цени да се обявят в лева и в евро

„Предлагам който и да управлява и следващото да се рави опит в търговските мрежи на големите вериги да се сложат те в евро и в в продължение на 9 месеца. За да могат хората да свикнат, че това, което си купуват в лева, ако до него стои цената в евро, да е по курса 1,95 лв. за евро”.

Това заяви Любомир Каримански – съветник на финансовия министър и бивш кандидат за гуверньор на БНБ, в студиото на „Денят на живо“ по NOVA .

Мотивът му е, че бизнесът и търговците приемат преминаването на лева към евро. „Да могат хората да свикнат, че няма нищо опасно”, каза Каримански. Според него референдумите за еврото не са дневният ред на хората. „Политиа е изместена от икономическите и битовите проблеми на хората. Когато говорим за икономическите проблеми, да се съсредоточим върху конкретните цели, мерки и времево ие на тези мерки”, каза той. „Защо да отвличаме вниманието на цялото общество чрез странични дейности”, запита Каримански.

„Парите за пенсии са осигурени до края на годината и няма повод за притеснение.„Последната емисия от МФ беше външен заем, който ще покрие падежирането на заема за първото тримесечие т.г.”, каза Каримански.

„Има риск от гледна точка на дефицита да се натовари бюджета, който ще трябва да бъде приет за 2023 г. – дали след няколко месеца, ние ще имаме бюджет за настоящата година и с всички изменения и допълнения разходната част на бюджета ще нарасне още повече”.

„Популисткото наддаване е на ход”, каза Каримански по повод искането на да се увеличи още повече минималната работна заплата на 850 лв. след като вече промените за това искане влязоха в дневния ред на парламента.

По думите му, увеличението на минималната работна заплата от 640 на 780 лв. отговаря на скока на инфлацията. „Всички казват, че та ще има забавяне през 2023 г. спрямо 2022 г., в същото време искаме да я товарим с още разходи. Популисткото говорене и раздаване на без анализ „разходи-ползи” за държавата, без ясни мерки как ще расте икономиката – ако инвестициите имат възможност да растат за добавена стойност, тогава е резонно да растат и възнагражденията. Дали депутатите не задават ръст чрез минималната работна заплата на средната, а от там – и увеличение на техните възнаграждения”, запита бившият депутат.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО