НачалоКултураКъщата на Димитър Талев в Прилеп отново се продава

Къщата на Димитър Талев в Прилеп отново се продава

Съдбата на родната къща на големия български писател Димитър Талев, намираща се в Прилеп, е въпрос, който остава нерешен над 15 години. Първоначалната идея да бъде закупена от българса държава чрез Министерството на културата и превърната в музей, бързо е забравена, а днешните отношенията между България и съвсем изтъняват надеждата това да се случи, пише .

Писателят, оставил ни в наследство от четирилогията на Илинденската епопея, е увековечил родното си място в своите романи – къщата на Глаушеви, белокаменната чешма в двора, близката църква, дома на Ния, тесните улички и духа на онова трагично и възвисено време. След та на баща му Тале Палисламов, а вероятно и по други причини, майката на Димитър Талев – Донка, продава къщата. Тя попада в семейство Ачковски, които също се определят като българи и до днес си плащат цената за това. На два пъти са принуждавани да уснат дома си, а къщата на Димитър Талев да бъде отчуждена.

Последният пазител на историята в това свидно за българщината място е Снежана Ачковска, която години наред е отваряла къщата за туристи, без да взима и стотинка за това.

От години тя иска да я продаде на българската държава, като я поддържа, доколкото може, но белезите на времето се врязват все по-дълбоко върху възрожденската къща с белокаменна чешма, затова преди 4 години група съмишленици учредяват в Сандански фондация „Димитър Талев“, като идеята е да съберат обществени пари за закупуването на къщата на Димитър Талев в Прилеп.

„Събраните до момента не са достатъчни, и все се намира кой да пречи“, споделя директорът на фондацията Димитър Тошев.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО