НачалоСвятКазахстан избира депутати за долната камара на парламента

Казахстан избира депутати за долната камара на парламента

Днес в Казахстан се провеждат предсрочни парламентарни избори за Меджлис (долната камара на парламента) и Маслихат (местни законодател орган). Те се разглеждат о заключителен етап от мащабната реформа на страната, базирана на модернизация и демократизация, съгласно новия път, насърчаван от а Касим-Жомарт Токаев.

те днес играят ключова роля в политическия живот на страната. Те могат да затвърдят лидерството на правителството и подкрепата на хората и да спомогнат за увеличаване стабилността на тази централноазиатска република, която привлича инвеститори както от държави в региона, така и от и .

Изборите ще влязат в историята на страната с няколко кардинални промени. На първо място в резултат на конституционна промяна, приета след референдума през юни 2022 г., 70% от депутатите в Мажилиса ще бъдат избирани по партийни листи и 30% по мажоритарната система. Изборите за маслихати в областите и градовете с национално значение също ще се проведат по смесена избирателна система със съотношение 50/50. Втората съществена промяна е, че всяка партия при представянето на списъка с депутати, минимум 30% трябва да са жени, младежи или с ограничени възможности. Третата промяна е, че за пръв път на тези избори има и графа „против всички“. Така гражданите, които не са съгласни с водената , могат да изразят своя .

За пръв път на тези избори ще участват 7 партии. Това става възможно благо на друга промяна в Конституцията на страната, с която се намалява прагът за регистриране на партия от 20 000 души на 5000 души.

Над 12 милиона души ще имат право да избират сред 7 партии. Това са партия AMANAT, Народно-демократична патриотична партия, партия Respublica, Народна партия на Казахстан, Казахстанска партия на елените „Байтак“, Демократическата партия на Казахстан „Ак, жол“, Общонационална, социалдемократическа партия.

„Преходът към нов, пропорционално-мажоритарен модел при изборите на депутати в Меджлиса и Маслихата дава възможност лидерите на социалните слоеве да влязат както в местните представителни органи, така и в парламента на Казахстан. Бих искал да подчертая, че усилията на Централната избирателна комисия винаги са насочени към провеждането на честни, истински и свободни избори и републикански референдум в Република Казахстан при стриктно спазване на закона. Предстоящите парламентарни избори ще завършат цикъла от реформи за модернизация на цялата политическа система на страната“, каза Нурлан Абдиров, председател на ЦИК на съвместния на и ЦИК на Казахстан.

На изборите днес ще присъстват 800 международни наблюдатели и 250 журналисти.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО