НачалоСвятКазахстанският президент призова за предсрочни избори

Казахстанският президент призова за предсрочни избори

Лидерът на Казахстан призова днес за провеждане на предсрочни ски избори през есента и за ограничаване президентския до един седемгодишен вместо досегашните два петгодишни мандата, предаде Асошиейтед прес. Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев не обяви точна дата за вота, но заяви, че ще се кандидатира за преизбиране. Ако не се стигне до предсрочен вот, президентските избори трябва да бъдат проведени през 2024 г.

Руският президент Владимир проведе телефонен разговор с казахстанския си колега и му пожела успех в ието на поставените цели, съобщи информационна агенция ТАСС.

„Бяха обени въпроси, свързани с днешната реч на Касъм-Жомарт Токаев, съдържаща послание към народа на Казахстан. Владимир Путин пожела успех в изпълнението на амбициозните цели, посочени в неговото послание“, съобщи днес пресслужбата на Кремъл след разговора между двамата лидери.

Токаев, който встъпи в длъжност през 2019 г., призова за редица политически и икономически реформи, след о през януари избухнаха и, разраснали се в размирици и сблъсъци, при които загинаха повече от 200 души. Недоволството бе предизвикано от рязко покачване на те на горивата, но също така отразяваше широко разпространеното недоволство от управлението на страната, водено с хватка.

Богатата на ресурси централноазиатска държава бе доминирана от Нурсултан Назарбаев и неговата партия от 1991г., когато тя стана независима страна. Назарбаев се оттегли от властта през 2019 г., но запази значителното си влияние, заемайки поста на ръководител на съвета за сигурност на Казахстан, припомня Асошиейтед прес.

Токаев отстрани Назарбаев от поста на фона на тазгодишните безредици и го замени с председателя на управляващата партия Нур Отан.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО