Казанлък отбелязва днес своя празник, започват и кулминационните дни на 121-вия Празник на розата

С разнообразна програма днес Казанлък отбелязва своя празник, съобщи за БТА заместник-кметът по хуманитарни политики Сребра Касева. Това е и първият от кулминационните дни в 121-вия Празник на розата. 
Денят ще започне с тържествен водосвет за здраве и благоденствие и с церемония по издигане на знамето на града на централния площад „Севтополис“. 
Празникът на Казанлък ще продължи в залата на Художествената галерия и Исторически музей „Искра“ с тържествена сесия на местния Общински съвет. Дневният ред на сесията включва връчване на почетните звания на града. Новоизбраният почетен гражданин на Казанлък е юристът и краевед Стефан Саранеделчев, а в Почетната книга на града ще бъдат вписани имената на ултрамаратонеца Ради Милев и на спортния и обществен деец Христо Ангелов. 
В 17:00 часа на сцената на площад „Севтополис“ ще бъде открито тазгодишното издание на Международния фолклорен фестивал, а час по-късно в парк „Розариум“ ще се състои детското шоу на Общинския театър „Любомир Кабакчиев“. 
За празника в Казанлък в своеобразна открита сцена ще се превърне и железопътната гара, където гости на града ще пристигнат с два необичайни влака. В 12:10 часа на гара Казанлък ще пристигне първият за деня атракционен влак с парен локомотив. Около 16:50 часа ще пристигне и влак с вагоните от т.нар. Корона експрес на цар Борис III, наречен тематично „По пътя на роза „Дамасцена“, а в 15:30 часа на жп гарата в Казанлък ще се състои концерт с участието на групите X-R@Y и „Уикеда“ и на местни състави. Той ще продължи до 19:00 часа. Железопътната гара ще бъде декорирана с картината „Рози от Казанлък“ на д-р Петя Илиева, автор на инициативата ART4Diplomacy, по която бяха украсени редица спирки и превозни средства на обществения транспорт в столицата. 
Вечерта на сцената на площад „Севтополис“ ще започнат и кулминационните дни на Празника на розата. В 20:30 часа ще се състои тържествена церемония, в която новоизбраната Царица Роза Неделина Неделчева ще бъде коронясана от кмета на града Галина Стоянова. Тази година спектакълът ще бъде реализиран от балетна школа „Па-де-кре“ от Стара Загора, които сами са изразили желание, а вечерта ще завърши с празничен концерт на братя Аргирови.  
Празникът на розата в Казанлък е организиран за пръв път през 1903 година и е бил посветен на красотата, цветята и милосърдието, пише местният историк д-р Косьо Зарев в книгата си “Българското розопроизводство и традиционна култура”. Организирани са богати изложби с рози и цветя, продавали са се картички с изглед от Розовата долина на тема розобер, производство на розово масло и други. Събирали са се средства за бедни семейства, възрастни хора, сираци и болни от туберкулоза.
През 2012 година, по идея на тогавашния и настоящ кмет Галина Стоянова, Празникът на розата прераства в двумесечен фестивал, през 2021 е патентован, а през 2024 патентът беше подновен за срок от десет години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари