Казанлъшкият кардиолог д-р Бойчо Бойчев спечели престижно международно признание

Казанлъшкият кардиолог д-р Бойчо Бойчев и неговият екип спечелиха международно признание на Конгреса WSA в Пуерто Варас, Чили. Това съобщават от пресцентъра на Община Казанлък. Разработената от д-р Бойчев система за непрекъснато дистанционно наблюдение на пациенти CheckPoint cardio спечели най–престижната награда на ООН за иновации в областта на здравеопазването (Health & Well Being) в съревнование с проекти от 180 държави.
На първия етап CheckPoint Сardio е била сред петте номинирани компании от цял свят, а в последния ден от конгреса, след гласуване на журито, е обявена за глобален победител. Разработката представлява сложна система, съставена от сертифициран специализиран медицински хардуер и софтуер, чрез които в реално време се проследяват множество жизнени показатели – артериално налягане, средно артериално налягане, пулсово налягане, насищане на кръвта с кислород, дишане, телесна температура, положение на тялото в пространството, както и много други изведени параметри от електронната матрица. Системата осигурява 24-часов непрекъснат телемониторинг на пациенти, намиращи се в болнична или извънболнична среда. При регистриране на промяна в състоянието на жизнените показатели на пациента или животозастрашаващи състояния се стартира спешна процедура с обаждания до отговорния болничен екип, лекуващия лекар и самия пациент.
Интерес към системата проявяват държавни институции от цял свят, като в някои държави тя вече е въведена, а в други предстои такава имплементация, посочват още от общинския пресцентър.
БТА припомня, че по предложение на кмета на община Казанлък Галина Стоянова през 2023 година д-р Бойчо Бойчев беше удостоен със званието „Почетен гражданин“ на Казанлък. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари