НачалоБългарияКЕВР: Близо 19 процента скок в цената на газа за септември

КЕВР: Близо 19 процента скок в цената на газа за септември

Цената на газа скача с близо 19% през септември, съобщиха от КЕВР. Над 353 лв. за мегаватчас ще бъде цената за септември о това е без за достъп, пренос, акциз и ДДС.

“На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия”, добавят от КЕВР, цитирани от bTV.

Така цената през септември ще надмине абсолютния рекорд от близо 298 през август.
„Комисията определи цената след извършен анализ на внесените на 1 септември от „Булгаргаз“ данни и документи. Установено е, че общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар от три източника: Количеството газ по Четвъртото споразумение към договора за доставка на природен газ от компания от Азербайджан за периода от 1 юли 2022 г. до 30 септември 2022 г.; Количества природен газ, осигурени по сключен договор за доставка на втечнен природен газ (LNG); Количества от търг „тип аукцион“ на платформата на „Газов Хъб Балкан“ ЕАД“, допълват от регулатора.

От КЕВР посочват, че в заявлението на „Булгаргаз“ се ържат цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. “С осигурените количества природен газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, по задълженията съгласно та за освобождаване и по Плана за нагнетяване в ПГХ „Чирен“”, подчертават от регулатора.

От КЕВР обясняват, че водещата причина за високия ръст на цената за септември е продължаващото през август повишение на международните цени на природния газ в резултат от военната агресия на в .

“Силно намалените или спрени доставки от страна на „Газпром“ водят до повишена несигурност на газовия пазар в и формиране на нереално високи котировки. Допълнителен негативен фактор е и повишеният курс на американския долар, който е ценообразуващ елемент”, допълват от КЕВР.

Регулаторът подчерта, че независимо от увеличението данните показват, че утвърдената цена на природния газ за септември е значително по-конкурентна в сравнение с цените на европейските газови пазари за доставки през септември, които са на нива от 232 евро за мегаватчас или 453 лв. за мегаватчас.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО