Кино „Одеон“ ще покаже филми, в които роми са автори или активни участници

Рекламирай в beZpartien.bg

Игрални и документални филми, в които роми са автори или активни участници в изградения за тях образ и разказ, ще бъдат показани в кино „Одеон“. Прожекциите ще са от 11 до 15 април и са част от инициативата „Поглед към Другия“ – международна селекция киноразкази срещу стереотипите, съобщават организаторите.
Събитието се организира от „Гьоте институт“ – България, „Арте Урбана Колектив“ и филмотечно кино „Одеон“. Програмата включва късометражни, игрални и документални филми, както и поредица следпрожекционни дискусии. Куратор на селекцията е Радмила Младенова, която е и научен сътрудник към Центъра за изследване на антициганизма към Катедрата по история на Хайделбергския университет.
„Какви ли щяха да са киноисториите за ромите, ако хората от тези общности имаха възможност да са автори на собствения си образ? Ако те пишеха сценариите, ако те режисираха сцените във филмите и избираха ъгъла, под който да ги заснеме камерата? Повече от половината заглавия, които ще представим, са режисирани от роми или от представители на други малцинства или от жени. Подбраните филми се задвижват от поглед, който е чувствителен към социалните неравенства и злоупотребата с власт. Именно с подобни въпроси и житейски битки ще ви запознаем в нашата филмова поредица, която включва и дискусии“, разказват от екипа. В опита за диалог ще се включат Теодора Крумова и Деян Колев от Център „Амалипе“, режисьорите Людмила Живкова и Андрей Христозов, Райна Димитрова и Зорница Стоичкова от фондация „Здраве и социално развитие“ HESED и Огнян Исаев от Тръст за социална алтернатива. /ВСР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *