НачалоСвятКипърска експедиция ще изкачи най-високата планина в Антарктида

Кипърска експедиция ще изкачи най-високата планина в Антарктида

Кипърска експедиция ще бъде на Антарктида на 25 декември, където ще се изкачи на най-високия планински масив на континента – Винсън с височина от 4892 м., съобщи КНА.

Експедицията се осъществява в рамките на националната програма „Знамето на Република Кипър на най-високите върхове в света“, която е под егидата на а на Кипър и на националния олимпийски комитет, цитира dariknews.bg.

Това ще бъде първата официална кипърска експедиция до масива Винсън. Той е най-отдалеченият сред най-високите върхове на планетата, както най-студеният, а изкачването му е най-скъпото сред т.нар. Седем върха, т.е. най-високите точки на континентите на Земята.

Наскоро кипърса експедиция се завърна от успешно изкачване на връх Килиманджаро (5895 м) – най-високата точка на Африка, където прекара 11 дни и издигна кипърското знаме.

Начело на кипърската национална програма е кипърският гражданин, Евгений Староселски, който е носител на титлата „Снежен леопард“ и е изкачил Еверест и стотици върхове от най-трудните в целия свят.

Староселски е издигал знамето на Република Кипър на Еверест (8848 м), Аконкагуа в Южна Америка (6962 м), Денали в Северна Америка (6190 м) и Елбрус в Кавказ (5642 м).

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО