НачалоСвятКитай и Тайланд започнаха вчера съвместни военни учения

Китай и Тайланд започнаха вчера съвместни военни учения

Китай и Тайланд започнаха вчера съвместни военни учения в Североизточен Тайланд – първите след дълго прекъсване заради КОВИД-19, съобщи тайландса армия, цитирана от Франс прес.

Маневрите под кодовото наименование „Атака на сокола“ идват след най-големите в историята китайски военни учения около Тайван в отговор на визитата на председателката на Камарата на представителите на Конгреса на Нанси Пелоси на острова, който Пекин смята за своя отцепила се провинция, предаде .

Съвместните китайско-тайландски маневри се провеждаха всяка година от 2015 г. до появата на КОВИД-19. Тазгодишните учения, които ще се състоят от 14 до 25 август, целят „да се засилят връзките и разбирателството“ с Китай, каза началникът на тайландските военновъздушни сили Прапас Сорнчайди.

Китай изпрати за ученията изтребители, бомбардировачи и самолети за ранно предупреждение, съобщи тази седмица китайското министерство на отбраната и допълни, че маневрите ще включват трениране на „подкрепа от въздуха, въздушни удари по наземни цели и разполагане на войскови подразделения с различна големина“.

Вашингтон казва, че е обезпокоен от засилващото се присъствие на Китай в региона и започна на свой ред тази седмица съвместни маневри със съюзниците си в Индонезия, посочва АФП.

Тайланд от няколко години се стреми да засили връзките си с Китай в областта на отбраната. Страната е сред първите закупили китайско военно оборудване по силата на споразумение, подписано през 2017 г., припомня АФП.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО