НачалоСвятКитай има тайни полицейски пунктове в Япония

Китай има тайни полицейски пунктове в Япония

Правозащитна група твърди в доклад, че Китай има свои полицейски пунктове в Япония. Японските власти са започнали разследване по въпроса, предаде Ройтерс, позовавайки се на високопоставен представител на правителството.

Европейски страни, и Канада също проверяват подобни сигнали. Базираната в Испания неправителствена група „Сейфгард дифендърс“, фокусирана се върху човешките права в Азия, публикува от септември два доклада, в които се посочва, че китайските власти са създали 102 задгранични полицейски пункта в 53 държави, включително и в Япония. Китай отхвърли обвиненията и заяви, че това са центрове на доброволци, които помагат на граждани да си подновяват документите и предлагат и други услуги, които са били засегнати по време на ковид пандемията.

„Ще предприемем всички необходими стъпки, доо изясним ситуацията“, каза днес пред те главният секретар на японското правителство Хирокадзу Мацуно. По-рано Мацуно заяви, че Япония е предала на китайските власти по дипломатически път посланието, че „би било неприемливо, ако е налице каквато и да било дейност, която нарушава суверенитета на Япония“, предаде .

“Сейфгард дифендърс“ каза в един от докладите си, че полицията в китайския град Фучжоу е открила офис в Токио, а полицията в китайския град Нантун е създала такъв пункт на друго място в Япония. Японското правителство предприе разследване е предприето, след като западни страни вече започнаха подобни проверки въз основа на докладите, в които се твърди, че китайската полиция следи китайски граждани, живеещи в чужбина, и оказва натиск върху някои от тях да се върнат в Китай, за да бъдат ени.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО