НачалоСвятКитай обвини САЩ, че са провели "десетки хиляди" кибератаки срещу страната

Китай обвини САЩ, че са провели „десетки хиляди“ кибератаки срещу страната

Китай обвини , че са провели „десетки хиляди“ кибератаки срещу страната, чрез които са откраднали важни данни, най-вече от китайски изследователски институт, предаде Франс прес, цитирана от .

Вашингтон редовно обвинява Пекин в хакерски атаки срещу компании и държавни служби заради съперничеството между двете световни сили. Китай винаги е отричал тези обвинения и на свой ред твърди, че е жертва на американски кибератаки, макар рядко да предоставя конкретни за предполагаемите нарушения.

В днешен доклад китайският Национален център за спешно противодействие на компютърните вируси (CVERC) обвинява американса Агенция за национална сигурност (NSA) в „десетки хиляди зловредни кибератаки през последните години“.

Американската агенция доби популярност покрай случая с бившия ѝ служител Едуард Сноудън, който рави разкрития за съществуването на глобална система за наблюдение на комуникациите и интернет.

Според китайския доклад звеното на американската агенция, наречено „Операции за персонализиран достъп“ е проникналo в данните на Северозападния политехнически университет със седалище в северния китайски град Сиан. Висшето училище е финансирано от министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай и е специализирано в космическите изследвания и аеронавтиката.

В доклада се посочва, че отделът на американската агенция е „добил контрол върху десетки хиляди единици мрежово оборудване“ на университета като сървъри, терминали и рутери, с чиято помощ е достигнал до „изключително важна техническа информация“ като пароли за достъп.

Според участниците в изготвянето на доклада от китайската фирма за киберсигурност и с компютърните вируси „Цихоу 360“, американската агенция се е „сдобила с 140 гигабайта данни с огромно значение“ с помощта на европейски и южноазиатски организации.

Запитана вчера по темата, говорителката от китайското външно министерство Мао Нин коментира, че тези предполагаеми кибератаки представляват „сериозна опасност за националната сигурност на Китай“. „Очакваме обяснения от страна на Съединените щати и незабавно прекратяване на тези злонамерени действия“, допълни тя пред те.

До момента от американската Агенция за национална сигурност не са отговорили на запитването за на АФП.

През миналата година американският информационен гигант „Майкрософт“ обяви, че група компютърни хакери, подкрепяна от Китай, се е възползвала от несъвършенства в системата ѝ за изпращане на съобщения с цел кражба на лични данни. Тогава Китай отхвърли твърденията и на свой ред обвини САЩ като ги нарече „световни първенци по злонамерени кибератаки“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО