НачалоСвятКитай проведе ново военно учение до Тайван

Китай проведе ново военно учение до Тайван

Китайските военни съобщиха, че са провели нови учения близо до Тайван днес, доо група американски конгресмени посетиха самоуправляващия се остров и се срещнаха с а, Цай Инг-вен, което според Пекин е нарушение на суверенитета му, предава Ройтерс

Петимата американски законодатели, водени от сенатор Ед Марки, пристигнаха в Тайпе на необявено посещение късно в неделя. Това представлява втора американска визита на високо равнище, която посещава острова след посещението на председателя на Камарата на представителите на Нанси Пелоси в началото на август, на което Пекин отговори с безпрецедентни по мащаб и продължителност военни учения в района.

Командването на източния фланг на Народноосвободителната армия на Китай, заяви, че е организирало многофункционални съвместни патрули за бойна готовност и бойни тренировки в морето и въздушното пространство около Тайван в понеделник.

Ученията са описани като „твърдо възпиращо средство срещу продължаване на политическите трикове на Съединените щати и Тайван и подкопаване на мира и стабилността в Тайванския пролив“, се добавя в изявлението на китайските военни.

Министерството на отбраната на Китай заяви в отделно изявление, че пътуването на американските законодатели е накърнило суверенитета и териториалната цялост на Китай и „разкрива ълно истинското лице на Съединените щати като развалящи конфликти и развалящи мира и стабилността в Тайванския пролив“.

„Китайската народна освободителна армия продължава да обучава и да се подготвя за война, решително защитава националния суверенитет и териториалната цялост и решително ще смаже всяка форма на сепаратизъм и чужда намеса за „независимостта на Тайван“.

Премиерът на Тайван Су Ценг Чанг каза, че страната му няма да се откаже от „подобни посещения на чуждестранни приятели“, независимо от отговора на Китай.

„Не можем просто да не правим нищо, защото в съседство има зъл съсед и да не смеем да допуснем гости или приятели“, каза той пред репортери.

Посещението на Пелоси ядоса много Китай, който отговори с тестови вания на балистични ракети над Тайпе за първи път и се отказа от някои линии на диалог с Вашингтон, включително военни разговори и преговори за изменението на климата.

Днешното пътуване на американските конгресмени обаче е много по-сдържано от това на Пелоси, тъй като та на Цай с тях не беше предавана на живо на нейните страници в социалните , което е обичайната практика, когато идват високопоставени чуждестранни гости.

Съединените щати нямат официални дипломатически връзки с Тайван, но са задължени по закон да осигурят на демократично управлявания остров та да се защитава.

Китай никога не е изключвал използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол. Правителството на Тайван твърди, че Китайската народна република никога не е управлявала острова и затова няма право да претендира за него и че само нейните 23 милиона души могат да решават бъдещето си.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО