Китайският ансамбъл „Их тачин“ очарова публиката на фестивала „Варненско лято“

Китайският етно ансамбъл Ih Tsetsn (Их тачин) изнесе концерт в рамките на съпътстващата програма на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Пред публиката, изпълнила двора на Археологическия музей във Варна, петимата музиканти предложиха изпълнения на моринхур и ударни инструменти и демонстрираха двете направления в традиционното монголско гърлено пеене хоомей и long song, които са включени в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. 
Концертът им предизвика възторжени аплодисменти. Зрителите пригласяха на виковете в песните, водени от музикантите, пляскаха в такт и научиха как звучи характерната монголска мелодия за наздравица. В края на вечерта ансамбълът подари и един бис на варненци. „Уникално преживяване“, „напълниха ми душата“, споделиха гости на концерта след края му. 
Името на състава означава „широк, мъдър“. Инструменталистите са израснали в пасищните райони на Вътрешна Монголия. Те са родени в семейства на скотовъдци и от ранна възраст са започнали да изучават от народни музиканти местната цигулка моринхур и други характерни инструменти. След това те завършват професионални музикални училища и стават майстори на лъковите и арфови струнни инструменти и на традиционното гърлено пеене. Свирят в професионални художествени трупи във Вътрешна Монголия, имат участия по Китайската централна телевизия и награди в престижни национални и международни конкурси. Изявявали са се на сцени в Китай, Германия, Италия, Канада, САЩ, Швейцария, Швеция, Белгия. През 2014 г. изнасят концерт в „Кенеди център“ във Вашингтон.
Музикален ръководител и диригент на ансамбъла е композиторът Джу Джъджун, който е познат като създател на музика за телевизионни сериали и продукции, музикално-танцови постановки, документални филми, екологични проекти. Многократен носител е на престижната награда за изкуства на Китайската държавна администрация за радио и телевизия. Има и наградата за изключителен принос в популяризирането на националната култура. Той организира и ръководи церемонията по връчването на правителствените награди „Нова песен“ на Китайското радио, както и на националното изложение за оркестрова етно музика и китайския национален фестивал за народни песни и танци. Участва в национална кампания за събиране на монголски песни през 2012 г. През 2008 г. основава трупата Sound of the East original ecological art troupe и е неин ръководител и артистичен директор. Продуцент и артистичен директор е на проекта Yinhe Sigin Mongolian orchestra.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари