Клисура е непоклатима решимост срещу несвободата, потисничеството и безправието, каза служебният премиер Димитър Главчев

Клисура е гордост, достойнство, копнеж и ентусиазъм. Непоклатима решимост срещу несвободата, потисничеството и безправието. Това каза в словото си по повод 148 години от избухването на Априлското въстание служебният министър-председател Димитър Главчев. Той прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада на площад „20 април“ в града. Десетки жители и гости на Клисура присъстваха на тържествената заря-проверка по повод годишнината.
Преди 148 години Априлското въстание, макар и брутално потушено, показа на целия свят, че България е земя на свободни хора и бъдещата държава има място в Европа, посочи премиерът. Той подчерта, че не просто трябва да се помни делото на героите, но и да се отстояват с категорична непоклатимност непреходните идеали за справедливост, свобода и независимост. Главчев изтъкна, че в навечерието на Великден за него е изключителна чест да бъде в Клисура с потомци на славни патриоти. Убеден съм, че всеки дом и семейство тук ревностно пази в родовата си памет частица от героизма на свой предтеча, участвал в Априлската епопея, каза още премиерът.
Клисура първа на 15 януари 1876 година възстанови с Панайот Волов и Георги Бенковски революционния комитет създаден от Левски. В него влизат клисурците Петър Павурджиев, Христо Попов, Христо Драганов, Стефан Почиков – все достойни хора, каза в словото си кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Той припомни, че по онова време градът е от над 800 къщи, малък, но процъфтяващ. По думите му в деня на въстанието в града 350 зле въоръжени клисурци се изправят срещу 2000 души турска войска. Над 400 са жертвите – жени, деца, старци и революционери. Клисура даде себе си цяла опожарена, свидни жертви и показа на България как се люби и как се умира за Отечеството, заяви Кабаиванов.
Проявите в Клисура, посветени на 148 години от избухването на Априлското въстание, започнаха днес със заупокойна литургия в храма „Св. Никола“ и литийно шествие до площад „20-ти април“. Утре начало на тържествата ще бъдат изпълнения на децата от музикална школа „Алмадин“ – Сопот в 10:30 часа. В 12:00 часа ще започне историческата възстановка, в която участват местни самодейци и членове на Национално дружество „Традиция“ от страната.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари