Клуб „Родопчанки“ настоява за откриване на кризисен център за жертви на домашно насилие в Смолян

От клуба на жените „Родопчанки“ настояват за откриване на кризисен център за жертви на домашно насилие в Смолян, заяви Радка Тунева от неправителствената организация, която днес организира кръгла маса за повишаване информираността относно проблемите на домашното насилие. 
„От години това е тема, която ни занимава. Идва ни да крещим колко е необходимо да се говори за нея, да се вземат мерки. Колкото и форуми да се провеждат в Смолян, резултат няма. Заключението на институциите е, че нямаме достатъчно жертви на насилие и затова нямаме нужда от кризисен център“, посочи Тунева. От клуб „Родопчанка“ са категорични, че в Смолян, където хората са по-консервативни и крият проблемите си, трябва да има център, където жертвите на домашно насилие да намират подслон, защита и подкрепа. „За съжаление от Община Смолян няма представителство, което за нас беше най-важното. Създаването на кризисен център е държавно делегирана дейност и общината трябва да се заеме с решаване на този въпрос“, добави Радка Тунева.  
„Все повече случаи на домашно насилие излизат наяве, затрупани сме с дела“, каза Анелия Йончева – адвокат от Пловдив. Според нея, когато жените, жертви на домашно насилие имат къде да отидат, ще имат и смелост да продължат напред. „След пандемията с COVID-19 случаите на домашно зачестиха много. А след случая „Дебора“ почти ежедневно имаме консултации и дела за домашно насилие. Специално съдът в Пловдив, буквално е на предела на възможностите, затрупани сме с дела за домашно насилие“, каза още адв. Йончева. 
Николай Митрев – инспектор в Областна дирекция на МВР, посочи, че във всяко Районно управление в Смолянска област има обучени полицаи. „Колегите работят отговорно. Но това престъпление е трудно доказуемо, иска се много работа. В много от случаите жертвата се отказва, когато случаят влезе в съда“, обясни той.
По данни на Областната дирекция на МВР, поискани от БТА, в Смолянска област от началото на тази година, за първите четири месеца са издадени 24 заповеди за защита от домашно насилие, като 90 процента от извършителите са мъже. През 2023 година заповедите за защита са 32. Най-голям е броят им в общините Смолян и Златоград.
Форумът бе открит днес от областния управител Захари Сираков, който поздрави организаторите и участниците за проявената обществена ангажираност и будна гражданска позиция. „Домашното насилие и насилието, основано на полов признак, са изключително наболели въпроси, за които съществува проблем в обществото ни, и за тях трябва да се говори, за да се търсят правилните методи за разрешаването им. Освен предприетите законодателни промени е ползотворно и провеждането на форуми, като този, на които под формата на дискусия се обменят и надграждат професионални знания, опит, работещи практики“, каза Сираков. 
Целта на кръглата маса е да се обединят усилията на институции от Смолян и региона, медии и експерти от гражданското общество срещу различните форми на насилие. Адв. Анелия Йончева и психолога Любомира Кадиева представиха презентации на тема „Домашното насилие – същност, законодателство, добри практики“ и „Психологически травми при жертви на домашно насилие. Динамика на домашното насилие. Оценка на риска“. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари