Кметът на Омуртаг остава под домашен арест

Кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов, обвинен в участие в организирана престъпна група, остава под домашен арест, предаде БТА.

Окръжният съд в Търговище не уважи искането за по-лека мярка. Съдебното заседание беше при закрити врата поради наличие на класифицирана информация. Определението на Окръжен съд – Търговище подлежи на обжалване и/или протест в тридневен срок пред Апелативен съд – Варна. При обжалване делото е насрочено за 16 май 2024 г.

Кметът е обвиняем за това, че в периода от началото на 2019 г. до момента е участвал в организирана престъпна група в Омуртаг и на територията на общината за престъпления по служба. По това обвинение той може да получи затвор за повече от три години. Групата е създадена с користна цел и в нея участват длъжностни лица, припомнят от пресслужбата на Окръжния съд.

На 7 март т.г. търговищкият Окръжен съд взе мярка за неотклонение „домашен арест“. Магистратите отчетоха възможността той да повлияе на свидетели, които са в йерархическа зависимост от него или другия обвиняем Хасан Хасанов (неговият баща). На 19-ти март т.г. мярката беше потвърдена от Апелативен съд – Варна.

Делото днес е образувано по искане на защитата. Определянето на първоначалната мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо Е. Е. от друг състав на Окръжен съд – Търговище е било мотивирано с наличие на обосновано предположение за неговата съпричастност към престъплението, в извършването на което е бил обвинен. При извършената нова преценка на събраните до този момент доказателства, съдът днес също счита, че това предположение все още не е разколебано или отслабено, се казва в съобщението.

Съдът отбеляза също, че опасността той да извърши ново престъпление, високата обществена опасност на престъплението, така и механизмът на извършване на конкретната престъпна деятелност и обстоятелствата, при които тя е била реализирана са налице.

По време на днешното заседание стана ясно, че обвиняемият е кандидат и за народен представител. Като кандидат, той има право на отпуска от кметската си работа. Домашният му арест няма да му попречи за това. Изискването за имунитет на кандидатите за депутати не се прилага, ако те са обвиняеми преди предизборната кампания. „Настоящият случай е именно такъв, доколкото е безспорно, че Е. Е. е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на 19.01.2024 г., докато регистрацията му като кандидат за народен представител е от 06 май 2024 г.”, пишат от съда.

Магистратите са категорични, че няма пречка обвиняемият да посещава лекар с разрешение на наблюдаващия прокурор.

„Високата обществена опасност на деянието, обусловена от охранявания обществен интерес и конкретния механизъм на неговото извършване показват, че изминалият период от два месеца не може да се квалифицира като неразумен при преценката за законосъобразност на задържането на обвиняемия под домашен арест”, пише в мотива на магистратите.

На излизане от залата Ешрефов каза, че ще обжалва решението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари