Кметът на Свиленград участва в Стратегически съвет по програмата „Интеррег България – Турция“

Рекламирай в beZpartien.bg

Кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев участва в Стратегически съвет по програмата „Интеррег България – Турция 2021 – 2027 г“. Срещата се състоя в Одрин, а Карчев бе поканен като представител на Националното сдружение на общините в Република България, съобщиха от общинския пресцентър.
Стратегическият съвет дава оценка на проектни концепции на партньори от двете съседни страни по първата покана на програмата за новия програмен период. Общо 11 организации от България и 11 организации от Турция в обществено значими сфери сформират една част от оценителния процес на програмата, поясниха от общината.
В рамките на срещата в Одрин бе разгледана Специфична цел 1 на Териториалната стратегия на програмата „Постигане на устойчив и приобщаващ икономически растеж, основан на повишена конкурентоспособност на местната икономика, цифрова и зелена трансформация“. Съветът оцени 36 проектни предложения, подадени по първата покана на програмата. Предстои финалният етап на оценка на проектни концепции, а одобрените ще бъдат поканени да разработят и подадат пълни проектни предложения, които ще получат финансиране и ще се реализират в трансграничния регион.
Програмата „Интеррег България – Турция“ е особено важна за Хасково и региона, каза на местната конференция по проекта на БТА „Европа в България: Общо Бъдеще“ в Хасково на 22 юни т. г. Гергана Опанова, ръководител на Съвместния секретариат по програмата. Тя припомни на конференцията, че повече от 20 години, с финансовата подкрепа на Европейския съюз, България и Турция са партньори в справянето с предизвикателства, които пресичат националните граници и изискват съвместни действия. Бюджетът на програмата през настоящия период 2021 – 2027 г. е повишен на над 34,4 млн. евро.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *