Кметове от Карловския регион планират да блокират за час Подбалканския път в сряда заради недостатъчно финансиране на инфраструктурни проекти

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов и кметовете на селата, пострадали от бедствието през септември 2022 г. – Богдан, Каравелово, Слатина, Розино, и Христо Даново, ще спрат движението за един час по Подбалканския път (Републикански път I-6) и прохода Троян – Кърнаре на 29 май, сряда, съобщиха от администрацията на община Карлово. Кметовете създадоха инициативен комитет, който ще организира протести срещу недостатъчното и забавено финансиране на инфраструктурни проекти в пострадалите села, се посочва в съобщението.
Изпратено е писмо до служебния министър-председателя Димитър Главчев и служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, в което ги уведомяват за подготвяния протест и настояват на общината да бъдат отпуснати 38 млн. лева за 2024 г., които да бъдат използвани за възстановяване на разрушени от бедствието мостове, улици и дерета в Карлово и селата. „Още в първите седмици след наводнението писах на тогавашния министър-председател Гълъб Донев, че ще са ни нужни 75,3 млн. лева, за да възстановим щетите и нормалния живот на хората“, коментира Кабаиванов. До момента администрацията е получила 17,6 млн. лева.
Кабаиванов настоява сумата от 38 млн. лева да бъде отпусната от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет (МКВПМС), която за тази година разполага с бюджет от над 130 млн. лева. В писмото си той иска също да бъдат предвидени и още 19,7 млн. лева за 2025 г., с които да бъде довършено възстановяването на разрушената от бедствието инфраструктура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари